Svi neregularni migranti prevezeni su u pokrajinske migracione službe.      Foto: TRT World

Jedinice obalske straže u zapadnoj turskoj pokrajini Izmir saopćile su da su spasile 143 izbjeglice i migranta nakon što su ih grčke vlasti gurnule u turske teritorijalne vode.

Nakon dobijanja informacija da se grupe izbjeglica i neregularnih migranata u gumenim čamcima nalaze uz obalu okruga Dikili i Seferihisar u Izmiru u Egejskom moru, timovi su upućeni na to područje i migranti su spašeni, saopćila je u utorak Komanda obalske straže.

U odvojenoj operaciji, jedinice Turske obalske straže zaustavile su gumeni čamac kod Seferihisara, nakon što su primile dojavu i zadržale 31 neregularnog migranta.

Svi neregularni migranti prevezeni su u pokrajinske migracione službe.

Turkiye je bila ključna tranzitna tačka za tražitelje azila koji žele preći u Evropu kako bi započeli nove živote, posebno za one koji bježe od rata i progona.

Grupe za ljudska prava i medijske kuće često su izvještavale o nezakonitom odbijanju i drugim kršenjima ljudskih prava od grčkih vlasti.

Ankara i međunarodne grupe za ljudska prava su u više navrata osudile grčku ilegalnu praksu odbijanja tražilaca azila, navodeći da se time krše humanitarne vrijednosti i međunarodno pravo, jer se ugrožavaju životi ranjivih migranata, uključujući žene i djecu.

TRT World