Turkiye je zadržala uravnotežen rast, a njen izvoz je premašio 250 milijardi dolara na godišnjem nivou od septembra, kaže predsjednik Erdogan.      Foto: AA

Turkiye se priprema da bude domaćin ekonomskog samita u Istanbulu koji će okupiti stručnjake kako bi razgovarali o promjeni globalnog ekonomskog poretka nakon pandemije COVID-19.

Samit o ekonomskoj transformaciji održat će se 29. septembra i to će biti prvi te vrste, navodi se u saopćenju turskog Ministarstva finansija i trezora.

Učesnici će razgovarati o tome kako je pandemija COVID-19 transformisala svjetske ekonomije i kako su tržišta u razvoju utjecala i promijenila svoje paradigme u postpandemijskoj eri, napominju iz Ministarstva.

Na događaju će se okupiti istaknuti profesionalci iz oblasti finansija i privrede, predstavnici izvoza industrije i zapošljavanja u čijem su središtu nevladine organizacije, akademici, pisci i tržišni delegati iz cijelog svijeta.

Vodeći akademici će razgovarati o ekonomskom razvoju, politikama, globalnim bilansima, investicijama, proizvodnji, zapošljavanju, izvozu i rastu.

O čemu će raspravljati stručnjaci?

Održat će se četiri panel-diskusije i to: "Novi trendovi u ekonomskim politikama u postpandemijskom periodu", "Značaj investiciono-proizvodno-izvoznog modela za zemlje u razvoju", "Sve veći značaj infrastrukturnih ulaganja u novom periodu" i "Sve veći značaj finansijske arhitekture koja podržava rast u novom periodu".

Turski ekonomski model će biti predstavljen svijetu, dodalo je Ministarstvo.

Online učešće će biti moguće za predavanje "Kako postići inkluzivni rast u novoj eri", koje će se održati na kraju samita.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u govoru na marginama 77. zasjedanja Generalne skupštine UN-a rekao je da su pandemija i ruska ofanziva u Ukrajini poremetili lance opskrbe uglavnom u prehrambenom i energetskom sektoru i da se mnoge zemlje bore s visokim stopama inflacije.

Turkiye je uspjela da prevaziđe ove izazove u pogledu rasta, izvoza i zapošljavanja, rekao je Erdogan, dodajući da je turska ekonomija prošle godine zabilježila rast 11 posto, što je, kako je rekao, najveća stopa među zemljama G20.

Unatoč pandemiji, Turkiye je zadržala uravnotežen rast, a njen izvoz premašio je 250 milijardi dolara na godišnjem nivou od septembra, rekao je on.

Na samitu će biti riječi o turskoj domaćoj i vanjskoj dinamici, geostrateškim uvjetima, epidemiji koronavirusa i prilikama koje su proizašle iz novog globalnog ekonomskog poretka.

TRT Balkan