Samo u julu, Turkish Airlines je prevezao 7,8 miliona putnika, 10 posto više nego u julu 2019, prije pandemije.     Foto: Reuters

Turski nacionalni prevoznik postao je prva međunarodna kompanija koja se vratila na dobit 2021. godine, jer se evropski zračni saobraćaj oporavio i na putu je za rekordnu zaradu u 2022. godini, stoji u izvještaju koji su ove sedmice objavile francuske finansijske novine Los Echos.

Aviokompanija je imala neto dobit 737 miliona dolara do polugodišta 2022. godine.

Samo u julu, Turkish Airlines je prevezao 7,8 miliona putnika, 10 posto više nego u julu 2019, prije pandemije.

To je danas najaktivniji tradicionalni zračni prevoznik u Evropi, s prosječno 1.506 dnevnih letova u evropskom zračnom prostoru početkom augusta, daleko ispred Lufthanse (1202) i Air Francea (1065), navodi se u izvještaju, pozivajući se na podatke iz Evropskih organizacija za sigurnost zračne plovidbe (Eurocontrol).

Samo niskobudžetni prevoznici Ryanair i EasyJet imaju više letova od Turkish Airlinesa u Evropi, dodaje se.

Povećane usluge za 60 posto

Aerodrom Istanbul, objekat svjetske klase, koji je otvoren u najpoznatijem turskom gradu 2018. godine, imao je glavnu ulogu u uspjehu kompanije, navodi se u izvještaju.

U samo prvih sedam mjeseci 2022, aerodrom je ugostio više putnika od cijele brojke za 2019. godinu, dok njeni glavni evropski konkurenti još zaostaju nekih 10 do 15 posto za svojim nivoom prije pandemije.

Turkish Airlines se popeo šest mjesta, na 4. mjesto, na globalnoj skali zračnog prevoza, povećavajući svoje usluge za 60 posto, prema Los Echosu.

Prihodi Turkish Carga, teretnog krila kompanije, više su se nego udvostručili od 2019. godine, skočivši više od 2 milijarde dolara samo u prvoj polovini 2022, ostavljajući iza sebe Air France-KLM, navodi se u izvještaju.

TRT Balkan / agencije