Maketa plinovoda i novčanica ruske rublje 18. jula 2022.      Foto: Reuters

Rusija je zaradila ogromnih 158 milijardi dolara od izvoza energije, u šest mjeseci od početka rata protiv Ukrajine, a više od polovine otpada na EU, rekli su stručnjaci.

Centar za istraživanje energije i čistog vazduha pozvao je na efikasnije sankcije Moskvi nakon što je upad doveo do skoka cijena nafte, plina i uglja.

"Rast cijena fosilnih goriva znače da su trenutni prihodi Rusije daleko iznad nivoa iz prethodnih godina, uprkos smanjenju ovogodišnjeg obima izvoza", saopštila je finska organizacija u utorak.

Cijene prirodnog plina nedavno su skočile na rekordne nivoe u Evropi, jer Rusija guši zalihe. Cijene sirove nafte su također skočile nakon napada, iako su se od tada povukle.

"Izvoz fosilnih goriva doprinio je blizu 43 milijarde eura ruskom saveznom budžetu od početka napada, pomažući finansiranju ratnih zločina u Ukrajini", rekao je CREA.

Brojke se odnose na šest mjeseci nakon ruskog napada na Ukrajinu 24. februara.

Tokom ovog perioda, CREA je procijenila da je Evropska unija najveći uvoznik ruskih fosilnih goriva, u iznosu 84,6 milijardi dolara. Slijede Kina s 34,7 milijardi dolara i Turkiye s 10,6 milijardi dolara.

Dok je EU zaustavila kupovinu ruskog uglja, ona samo progresivno zabranjuje rusku naftu i nije usvojila nikakva ograničenja na uvoz prirodnog plina, o čemu je veoma ovisna.

Ograničenje cijena ruske sirove nafte

CREA je saopštila da je zabrana EU na uvoz ruskog uglja bila učinkovita. Nakon što je zabrana stupila na snagu, ruski izvoz uglja pao je na najniži nivo od početka sukoba.

"Rusija nije uspjela pronaći druge kupce koji bi zamijenili opadajuću potražnju EU", kaže CREA.

No, poziva se na jača pravila i provedbu u vezi s izvozom ruske nafte, pozivajući EU i UK da iskoriste svoju polugu u globalnom transportu.

"EU mora zabraniti korištenje brodova u vlasništvu Evrope i evropskih luka za isporuku ruske nafte u treće zemlje, dok Velika Britanija treba da prestane dozvoljavati svojoj industriji osiguranja da učestvuje u ovoj trgovini", navodi CREA.

U međuvremenu, zemlje G7 obećale su u petak da će hitno krenuti naprijed u nametanju ograničenja cijena ruske sirove nafte, što je potez koji bi Rusiji uskratio veći dio prihoda koji sada ostvaruje od izvoza nafte.

Sjedinjene Države se već mjesecima zalažu za nametanje gornje granice cijena, tvrdeći da su zapadne zabrane ruskih energenata doprinijele povećanju cijena koje je pomoglo Moskvi da finansira svoje borbene aktivnosti.

TRT Balkan