Trump je prvi bivši predsjednik kojem se krivično sudi u historiji SAD-a.     Foto: AA

U prvom obraćanju javnosti nakon saslušanja optužnice protiv njega u utorak u sudu na Manhattanu, bivši američki predsjednik Donald Tramp rekao je da je jedini zločin koji je ikada počinio taj da je "neustrašivo" branio Sjedinjene Američke Države (SAD) i da je protiv njega pokrenut "lažni slučaj" u cilju ometanja predstojećih izbora 2024.

"Nikad nisam mislio da bi se nešto slično moglo dogoditi u Americi. Jedini zločin koji sam počinio je da neustrašivo branim našu naciju od onih koji žele da je unište", rekao je Trump svojim pristalicama u Mar-a-Lagu na Floridi.

Kako je kazao, ovaj "lažni slučaj" pokrenut je samo da bi se ometali predstojeći izbori 2024. i smatra da bi ga trebalo odmah odbaciti.

"Naš pravosudni sistem je postao bezakonit", rekao je Trump.

On je potom optužio okružnog tužioca Manhattana Alvina Bragga da je "kriminalac".

"Zločinac je okružni tužilac jer je nezakonito procurio ogromne količine informacija velike porote zbog čega bi trebao biti gonjen ili u najmanju ruku treba da podnese ostavku", rekao je.

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump napustio je u utorak zgradu Krivičnog suda u New Yorku nakon što se izjasnio da nije kriv po 34 tačke optužnice koja mu se stavlja na teret.

Trump je saslušao optužnicu na sudu na Manhattanu, izjasnio se da nije kriv, a potom je izašao iz sudnice i otputovao na Floridu, iz koje je i stigao u New York kako bi se predao sudskim vlastima radi podizanja optužnice.

Velika porota u New Yorku podigla je prošle sedmice optužnicu protiv Trumpa za optužbe povezane s isplatom novca zvijezdi filmova za odrasle Stormy Daniels.

Bivši predsjednik suočava se s optužbama za krivotvorenje poslovne dokumentacije i zavjeru zbog svoje navodne uloge u tajnim isplatama novca.

Trump je ranije ovu optužnicu nazvao “lovom na vještice“ i “političkim progonom“.

Sudija koji nadgleda Trumpov krivični slučaj zakazao je sljedeće saslušanje za 4. decembar.

Tako je Trump postao prvi bivši predsjednik kojem se krivično sudi u historiji SAD-a.

TRT Balkan / agencije