Ahlam Albashir je tokom ispitivanja u policiji otkrila na koji način je pristupila terorističkoj organizaciji.     Foto: AA

Teroristkinja Ahlam Albashir, koja je u nedjelju izvela teroristički napad u istanbulskoj četvrti Beyoglu, u izjavi policiji je kazala kako se organizaciji priključila preko svog momka, također pripadnika terorističke organizacije PKK/KCK/PYD/YPG, kojeg je upoznala 2017. godine.

Glavno javno tužilaštvo Istanbula nastavlja s istragom o napadu u ulici Istiklal, 13. novembra, u kojem je poginulo 6, a povrijeđena 81 osoba.
Ahlam Albashir (23), koja je uhapšena ubrzo nakon napada, tokom ispitivanja u policiji otkrila je na koji način je pristupila terorističkoj organizaciji. Navela je kako ju je s organizacijom 2017. godine "spojio" njen tadašnji momak. Njemu se, kako je kazala, kasnije izgubio svaki trag, no Albashir je ipak odlučila ostati u kontaktu s terorističkom organizacijom.
U međuvremenu je utvrđeno da je s terorističkom organizacijom povezan i Ferhat H, vlasnik radionice u Esenleru, u kojoj su zajedno boravili teroristkinja Ahlam Albashir i odbjegli osumnjičeni Bilal H.
Istragom je utvrđeno da je Ferhat H. vršio terorističku propagandu sa svog profila na društvenim mrežama i da je prema uputama organizacije ustupio svoju kuću Ahlam Albashir i Bilalu H.

TRT Balkan / agencije