Ožalošćena majka Duhayye od plača za otetim sinom ima velike probleme s vidom, za bajrame ne pravi svečani ručak, a uplakana i sama čuva nekoliko parčeta odjeće koja su joj ostala od sina Alaa.            Foto: AA

Sirijka Duhayye el-Halil već šest godina traži da joj se vrati sin kojeg je kao maloljetnika otela teroristička organizacija PKK/YPG u distriktu Tell Abyad u provinciji Ar Raqqah, a ta teroristička organizacija na sjeveru Sirije uživa podršku Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Teroristi PKK/YPG-a nastavljaju praksu vrbovanja, otmica i odvođenja djece u kampove na prinudnu oružanu obuku u sjevernim regijama Sirije koje drže pod okupacijom.

Toj djeci je zabranjen bilo kakav kontakt s porodicama, a jedno od te djece je i Alaa el-Halil koji je imao svega 14 godina kada je kidnapovan u Tell Abyadu 2017. godine

Njegova majka je novinaru Anadolu kazala da je Alaa kidnapovan na putu do škole.

“Tog dana je otišao u školu i više se nije vratio. Tražila sam ga svugdje. Lagali su mi da nije kod njih. Otac mu je preminuo 12 dana nakon otmice, sve zbog toga. Ne znam ni je li mi sin još uvijek živ. Niko ga nije vidio šest godina. Oboljela sam od tuge za njim“, kazala je El-Halil.

Teroristi joj rekli da zaboravi na sina

Ožalošćena majka Duhayye od plača za otetim sinom ima velike probleme s vidom, za bajrame ne pravi svečani ručak, a uplakana i sama čuva nekoliko parčeta odjeće koja su joj ostala od sina Alaa.

“Čuvam ovu odjeću, sjeća me na njega. Volio je slatko. Otkako ga nema, u kuću nisam unijela ni kocku šećera. Tako mi nedostaje da sam i zapostavila drugog sina“, kazala je ona.

U oktobru 2019. godine se El-Halil ponovo obratila teroristima YPG-a, koji su se okupljali u njenom kvartu, i pitala za sudbinu svog sina.

“Rekli su mi da ga zaboravim jer su ga oni uzeli i da je u planini“, kazala je El-Halil.

Ona je pozvala međunarodne organizacije za ljudska prava da joj pomognu da vrati svog sina.

Dokumentovanje prisilnog naoružavanja djece

Specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guterresa za djecu u oružanom sukobu Virginia Gamba sastala se s liderom PKK/YPG Ferhatom Abdi Sahinom, kodnog imena “Mazlum Abdi“, u Uredu UN-a u Ženevi 29. juna 2019. godine i na zvaničnoj ceremoniji potpisala akcioni plan okončanja prakse korištenja djecom ratnicika unutar organizacije. Turkiye je uputila protestnu notu UN-u po tom pitanju.

U izvještaju objavljenom 16. januara 2020. Vijeće UN-a za ljudska prava navelo je da teroristi PKK/YPG-a koriste djecu kao “ratnike“ u Siriji.

Regrutovanje djece terorističke organizacije PKK/YPG za borbu također je stavljeno na dnevni red s “Izvještajem o trgovini ljudima za 2020.“, koji je objavio američki State Department 26. juna 2020.

“YPG je nastavio prisilno regrutirati i koristiti čak 12-godišnje djevojčice i dječake iz izbjegličkih kampova na sjeverozapadu Sirije“, navodi se u izvještaju.

U godišnjem izvještaju o djeci u oružanim sukobima, koji je pripremio UN za period januar-decembar 2022. godine, navedeno je da su teroristička organizacija PKK i njene sirijske ekstenzije, SDF i YPG, koristile više od 1.200 djece kao “vojnike“.

Prestati s korištenjem djece kao vojnika

U izvještaju je navedeno da je sirijski ogranak PKK-a SDF regrutovao 637 djece, a strukture povezane s PKK/YPG i SDF-om regrutirale su još 633 djece.

Generalni sekretar UN-a Guterres također je dao izjavu tim povodom u izvještaju.

“Izuzetno sam zabrinut zbog korištenja djece kao vojnika od strane HPG/PKK. Pozivam ih da prestanu koristiti djecu kao vojnike i u različite svrhe i da oslobode svu djecu u njihovim redovima“, poručio je Guterres.

TRT Balkan / agencije