"Opresivne i diskriminirajuće prakse i kršenja ljudskih prava ove terorističke organizacije su stvar javnosti", rekao je Sedat Onal.      Foto: AA

Turski ambasador pri Ujedinjenim narodima upozorio je da prijetnja koju teroristička grupa PKK predstavlja Siriji izaziva veću zabrinutost nego ikada prije.

"Nastavak prisutnosti terorističkih organizacija u Siriji predstavlja vitalnu prijetnju ovoj zemlji i njenim susjedima, prvenstveno Turkiye, kao i širem regionu", rekao je Sedat Onal na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o Siriji u srijedu.

"Zapravo, prijetnja terorizma PKK-a teritorijalnom integritetu Sirije nikada nije bila alarmantnija nego danas", dodao je Onal.

Izaslanik je naveo nedavne sukobe između arapskih plemena i PKK/YPG-a u istočnoj Siriji, rekavši da su oni dokazali da su aktivnosti PKK-a i vanjska podrška koju i dalje prima "glavni izvor nestabilnosti" u ratom razorenoj zemlji.

"Opresivne i diskriminatorne prakse i kršenja ljudskih prava ove terorističke organizacije sada su stvar javnosti i o njima su također opširno izvještavali u UN-u", dodao je.

Onal je izjavio da Turkiye poziva sve strane da usvoje sveobuhvatan i dugoročan pristup i distanciraju se od onih separatističkih entiteta za koje je rekao da im nije mjesto u budućnosti Sirije.

“Pravo na samoodbranu”

Turski ambasador Onal također je naglasio da će Turkiye poduzeti mjere protiv direktnih i neposrednih prijetnji njenoj nacionalnoj sigurnosti od terorističkih organizacija koje djeluju u Siriji.

„Kao takvi, mi ćemo nastaviti da ostvarujemo naše inherentno pravo na samoodbranu kako je navedeno u članu 51 Povelje UN-a i relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.”

U svojoj više od 35-godišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK – koju su Turkiye, SAD i Evropska unija označili kao terorističku organizaciju – bila je odgovorna za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i novorođenčad.

YPG je sirijski ogranak PKK-a.

TRT Balkan