Neutralizirani terorist Kasim koristio je kodno ime “Dindar Avesta“ i bio je na čelu terorističke strukture takozvanih Odbrambenih jedinica Sinjara (YBS).           Foto: AA

Pripadnici Nacionalne obavještajne službe Turkiye (MIT) izveli su još jednu uspješnu antiterorističku operaciju na sjeveru Iraka i neutralizirali teroristu Halida Resu Kasima koji je slovio za šefa sigurnosti terorističke organizacije PKK/KCK-YBS u Sinjaru.

Neimenovani sigurnosni izvori saopćili su da je operacija izvedena infiltriranjem MIT-ovih agenata u Sinjaru.

Neutralizirani terorist Kasim koristio je kodno ime “Dindar Avesta“ i bio je na čelu terorističke strukture takozvanih Odbrambenih jedinica Sinjara (YBS)

Izvedenom operacijom neutralizirani su i njegovi tjelohranitelji.

Kasım se pridružio terorističkoj organizaciji PKK 2014. godine i učestvovao je u obuci terorista te je bio odgovoran za jedinice u aktivnostima regrutacije. Odgovoran je za niz terorističkih napada u regiji.

PKK je separatistička i teroristička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

TRT Balkan / agencije