Stranka SD objavila je koji će se kandidati natjecati za mjesto predsjednika na aprilskom kongresu nakon odlaska dosadašnje predsjednice Tanje Fajon. Foto: AA

Potpredsjednica Vlade i odlazeća predsjednica Socijalnih demokrata (SD) istakla je da se nada da će i dalje ostati ministrica vanjskih poslova Slovenije.

Fajon je kazala je da je kao predsjednica SD-a platila visoku cijenu za aferu s kupnjom zgrade suda u Ljubljani, iako s tom pričom, prema vlastitim riječima, nema nikakve veze. Stoga, navodi, ne vidi razloga za odlazak s ministarske pozicije.

Stranka SD objavila je koji će se kandidati natjecati za mjesto predsjednika na aprilskom kongresu nakon odlaska dosadašnje predsjednice Tanje Fajon.

"Nadam se da ću ostati ministrica vanjskih poslova, nemam drugu namjeru. I nakon nepune dvije godine mislim da smo zacrtali dobar put i da ministarstvo dobro radi", rekla je Fajon.

Navela je da je o tome razgovarala i sa slovenskim premijerom Robertom Golobom.

"Danas niko ne uvjetuje i ne dovodi u pitanje promjenu našeg ministarskog tima, mislim da radi dobar posao. Priznajem da mi je to bila teška odluka. Dobro sam to procijenila kad sam odlučila ići na izborni kongres. Želim dati priliku nakon što smo jako povrijeđeni ovom, da tako kažem, nesretnom kupnjom palate pravde i aferom koja je uslijedila. Kupac je bio jako pogođen, a ja lično plaćam visoku cijenu. Mislim da je najteži dio iza nas. Ali stvarno želim novom predsjedniku dati priliku da odahne s novim rukovodstvom - možda i ja preuzimam dio odgovornosti", naglasila je Fajon.

Istakla je da je socijaldemokratija dio njenog života.

"Uvijek ću pomagati ovoj stranci, ali i novoj generaciji vodstva. Ova energija posljednjih dana, pa i danas je vidljiva. Toliko ljudi mi šalje pozitivne poruke... Mislim da imamo puno potencijala, koje ćemo nakon Kongresa znati iskoristiti", navela je Fajon.

Što se tiče Ministarstva vanjskih poslova Slovenije, rekla je da mora reći da premijer Golob i ona dobro surađuju.

"Pusti me da donesem puno odluka i uvijek se dobro slažemo pa nemamo problema. Istina, od početka ove godine, kada je afera izbila, priča je jako polarizirala stranku. Kada je Predsjedništvo stranke odlučilo da iz objektivnih razloga moramo smijeniti ministricu Dominiku Švarc Pipan zbog objektivne odgovornosti u kupnji zgrade, premijer je dugo čekao na ovaj potez. I sama sam nekoliko puta rekla da ne razumijem zašto, da mi je i kao predsjedniku stranke teško izdržati u ovoj situaciji i da nas priča gura. Ni dan danas nemamo odgovore šta se dogodilo prilikom kupnje, a ja ih i sam očekujem od nadležnih organa gonjenja i kriminalističke obrade. Ali opet, kada je riječ o ministarstvu, čak i kada smo sarađivali i sarađujemo kao predsjednik, kao koalicijski partner, uvijek dolazi do nesuglasica, ali uvijek smo ih znali nekako riješiti", navela je Fajon.

TRT Balkan / agencije