Izraelski odgovor na napad Hamasa do sada je ubio više od 8.500 ljudi.     Foto: AFP

Demonstranti s rukama prekrivenim crvenom bojom više puta su prekidali saslušanje u Kongresu o američkoj vojnoj pomoći, zahtijevajući od Washingtona da prestane da finansira izraelski rat u Gazi.

Državni sekretar Antony Blinken i ministar odbrane Lloyd Austin u utorak su apelirali na Senatski komitet za izdvajanja za milijarde dolara vojne pomoći za podršku Izraelu, Ukrajini i drugim sigurnosnim troškovima.

Dvadesetak gledalaca podiglo je ruke prekrivene bojom u znak krvoprolića u Gazi otkako je Izrael započeo svoje bombardovanje palestinske teritorije nakon napada Hamasa ranije ovog mjeseca.

Nekoliko ih je nosilo poruke "Slobodna Gaza" ispisane na rukama i natpise sa zahtjevima "Nema više $$$ za Izrael", dok su neki uzvikivali "Primirje sada", "Palestinci nisu životinje" i "Sram vas bilo".

Jedan muškarac je nosio košulju s natpisom "Prestanite podržavati genocid".

Scene iz američkog Kongresa.   Foto: AFP

Prekinut je Blinken

Blinken je nekoliko puta bio primoran da prestane da govori jer je neke demonstrante izvodila policija.

Američki predsjednik Joe Biden zatražio je od Kongresa više od 105 milijardi dolara za sigurnosne troškove, uključujući 14,3 milijardi dolara za svog vjernog saveznika Izrael.

Izraelske trupe i borci Hamasa bili su u utorak uključeni u "žestoke bitke" u Gazi, saopštila je izraelska vojska, dok su tenkovi i oklopni buldožeri napredovali kroz ruševine teritorije zahvaćene sukobima, za koju su Ujedinjene nacije rekli da se suočava sa "neviđenim" humanitarnim potrebama.

U odgovoru Izraela na napad Hamasa do sada je ubijeno više od 8.500 ljudi, prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja u Gazi, od kojih su mnogi djeca.

TRT Balkan / agencije