Na ovaj način zakonodavci dobijaju dodatno vrijeme da razrade dugoročniji dogovor o potrošnji za finansiranje vlade.      Foto: Reuters

Američki Kongres je kasno u subotu usvojio prijedlog zakona o kratkoročnoj potrošnji kako bi vladine službe ostale otvorene u bliskoj budućnosti, nakon čega ga je potpisao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden.

"Upravo sam potpisao zakon da vlada ostane otvorena 47 dana. Ima dovoljno vremena za usvajanje vladinih zakona o finansiranju za sljedeću fiskalnu godinu, i snažno pozivam Kongres da odmah počne raditi. Američki narod očekuje da njihova vlada proradi. Uvjerimo se da je tako", objavio je Biden na X uz fotografiju potpisivanja.

Prijedlog je u Kongresu imamo 88 glasova za i devet protiv, te je dobio je široku dvostranačku podršku, sa izuzetkom republikanskih kritičara koji su zahtijevali dalje smanjenje potrošnje.

Na ovaj način zakonodavci dobijaju dodatno vrijeme da razrade dugoročniji dogovor o potrošnji za finansiranje vlade.

Nakon što je odustao od velikih rezova u potrošnji koje su zahtijevali marginalni elementi njegove stranke kako bi dobio podršku demokrata i unaprijedio prijedlog zakona, predsjednik Predstavničkog doma Kevin McCarthy sada se vjerovatno suočava s pokušajima krajnje desnice da ga smjeni sa funkcije.

Zakonodavci su imali rok do subote u ponoć, kada se završava tekuća fiskalna godina, da usvoje zakon o finansiranju vlade i izbjegavanju katastrofalnog zatvaranja vladinih službi.

TRT Balkan / agencije