"Izvanredna organizovanost, profesionalizam i nesebično djelovanje inženjerijskih i ostalih vojnih jedinica, predstavljali su veliku pomoć unesrećenima”, istakao je Šarec u pismu.       Foto: AA

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez u petak je primio službenu diplomatsku notu, kojom ministar odbrane Republike Slovenije Marjan Šarec izražava veliku zahvalnost za pomoć koju su posebne inženjerijske jedinice Oružanih snaga BiH pružile građanima Slovenije nakon teških poplava tokom ovog ljeta.

”U ime naših građana, u ime Ministarstva obrane Republike Slovenije, a na kraju i u moje lično ime, iskreno vam zahvaljujem za vašu brzu reakciju na nedavne katastrofalne poplave, koje su pogodile Sloveniju. Takav konkretan izraz solidarnosti je od neprocjenjive važnosti u takvim okolnostima. Brza reakcija, poznavanje strategija spašavanja, kao i stručnost i požrtvovnost spasilačkih timova imaju najvažniju ulogu u takvim okolnostima te predstavljaju ključ za uspješnu intervenciju. Izvanredna organizovanost, profesionalizam i nesebično djelovanje inženjerijskih i ostalih vojnih jedinica, predstavljali su veliku pomoć unesrećenima”, istakao je Šarec u pismu, navode iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Dodao je da, kako se radilo o najvećim poplavama u historiji Slovenije, pričinjena je velika šteta, a sanacija će biti zahtjevna i dugotrajna.

”Takvim odzivom na ovaj tragičan događaj i značajnom pomoći koju ste nam pružili, umnogome ste doprinijeli mozaiku zajedničkih napora na sanaciji posljedica i olakšavanju patnji unesrećenima“, naglasio je Šarec.

Jedinica privremenog sastava OS BiH je od 14. augusta do 8. septembra ove godine pomagala civilnom stanovništvu ugroženom od posljednjih poplava u Sloveniji.

Jedinica sastavljena od deset pripadnika iz sastava inženjerijskog bataljona i glavne logističke baze, pojačana inženjerijskom mehanizacijom, bila je angažovana u općini Preljevo, u Koruškoj gori, na sjeveroistoku Slovenije.

TRT Balkan / agencije