Svake noći između 22:00 i 7:00 ujutro, u ovom gradu od 3.600 stanovnika isključuje se opskrba vodom za domaćinstva.     Foto: Reuters

Iako je ovaj mali katalonski grad godinama patio od problema s opskrbom zbog stanja podzemnih voda, trenutna suša pogoršala je stvari.

Svake noći između 22:00 i 7:00 ujutro, u ovom gradu od 3.600 stanovnika koji se nalazi 100 kilometara zapadno od Barcelone, isključuje se opskrba vodom za domaćinstva.

"Vodu držimo u bocama kako bismo mogli oprati zube i umiti se ujutro", rekla je Maria Gonzalez, 24-godišnja njegovateljica, javlja France 24.

"Noću se ili tuširamo na poslu ili u teretani ili grijemo vodu u posudama (za pranje kod kuće), kao u stara vremena", rekla je.

Tri puta sedmično, cisterna razvozi vodu kako bi napunila gradske zalihe vode u regiji u kojoj opskrba vodom već mjesecima predstavlja problem zbog sve veće suše.

Posljedice suše se osjećaju u cijeloj sjeveroistočnoj regiji Španije od 7,7 miliona ljudi nakon 32 mjeseca suše koja je dovela do naglog pada kapaciteta rezervoara.

FENA