Španija: Propalestinski protesti uoči Regionalnog foruma Unije za Mediteran

Španija: Propalestinski protesti uoči Regionalnog foruma Unije za Mediteran

Predstavnici oko 40 zemalja u Barceloni će razgovarati o izraelsko-palestinskom sukobu.
Demonstranti su nosili plakate i uzvikivali slogane, a pripadnici katalonskih regionalnih policijskih snaga pokušali su održati red za vrijeme okupljanja ministara vanjskih poslova.     Foto: AA

Na početku prvog dana osmog Regionalnog foruma Unije za Mediteran, koji se održava u Barceloni u Španiji, a na kojem će se razgovarati o trenutnoj situaciji na Bliskom istoku, održani su propalestinski protesti.

Demonstranti su nosili plakate i uzvikivali slogane, a pripadnici katalonskih regionalnih policijskih snaga pokušali su održati red za vrijeme okupljanja ministara vanjskih poslova.

Forumu prisustvuju predstavnici oko 40 zemalja kako bi razgovarali o izraelsko-palestinskom sukobu i postavili osnove za mir.

Unija za Mediteran osnovana je prije 15 godina nakon Sporazuma iz Osla u duhu zajedničkog mira i prosperiteta za regiju Mediterana.

Izrael, jedan od osnivača, nije poslao svoje predstavnike.

Izrael je pokrenuo vojnu kampanju u Pojasu Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra. Od tada je ubijeno najmanje 14.854 Palestinaca, među kojima 6.150 djece i više od 4.000 žena.

Zvanični broj poginulih u Izraelu iznosi 1.200.

TRT Balkan / agencije