Ranil Wickremesinghe polaže zakletvu kao privremeni predsjednik u Kolombu, Šri Lanka.     Foto: AP

Zastupnici parlamenta Šri Lanke pripremili su se za sastanak kako bi počeli birati novog lidera koji će služiti ostatak mandata koji je napustio predsjednik koji je pobjegao u inostranstvo i podnio ostavku nakon masovnih protesta zbog ekonomskog kolapsa zemlje.

Bezbjednost oko zgrade Parlamenta u glavnom gradu Kolombu pojačana je u subotu naoružanim maskiranim vojnicima u ulicama u blizini zgrade, zatvorenim za javnost.

Dan ranije premijer Šri Lanke Wickremesinghe položio je zakletvu kao privremeni predsjednik dok Parlament ne izabere nasljednika Gotabaya Rajapakse, čiji mandat ističe 2024. godine.

Predsjednik Parlamenta Mahinda Yapa Abeywardana obećao je brz i transparentan politički proces, koji bi trebao biti obavljen u roku od sedam dana. Novi predsjednik mogao bi imenovati novog premijera, kojeg bi potom trebao odobriti Parlament.

U televizijskoj izjavi premijer Ranil Wickremesinghe rekao je da će pokrenuti korake za promjenu ustava kako bi se ograničile predsjedničke ovlasti i ojačao Parlament, uspostavili red i zakon i poduzele pravne mjere protiv "pobunjenika".

Nejasno je na koga misli, iako je rekao da se istinski demonstranti ne bi upuštali u sukobe u blizini Parlamenta, gdje je navodno mnogo vojnika povrijeđeno.

"Postoji velika razlika između demonstranata i pobunjenika. Poduzet ćemo pravne mjere protiv pobunjenika", rekao je on.

"Slušajte ljude"

Wickremesinghe je postao vršilac dužnosti predsjednika nakon što je Rajapaksa pobjegao iz Šri Lanke u srijedu, prvo na Maldive, a zatim u Singapur. Mnogi demonstranti su insistirali da i Wickremesinghe treba da se povuče.

U međuvremenu, opozicioni lider Šri Lanke, koji traži mjesto predsjednika, obećao je da će "slušati ljude" i da će Rajapaksu smatrati odgovornim. U intervjuu za The Associated Press iz svog ureda Sajith Premadasa je rekao da će, ako pobijedi na izborima u Parlamentu, osigurati da se "izborna diktatura nikada, nikada ne dogodi" u Šri Lanki.

“To je ono što bismo trebali učiniti. To je naša funkcija — hvatanje onih koji su opljačkali Šri Lanku. To treba učiniti kroz odgovarajuće ustavne, zakonske, demokratske procedure”, rekao je Premadasa.

Ekonomska previranja

Šri Lanki je ponestalo novca da plati uvoz osnovnih potrepština poput hrane, đubriva, lijekova i goriva za svoja 22 miliona ljudi. Brz ekonomski pad zemlje bio je još šokantniji jer se prije ove krize ekonomija širila, sa rastućom srednjom klasom.

Protesti su naglasili dramatičan pad političkog klana Rajapaksa, koji je vladao Šri Lankom veći dio protekle dvije decenije. Demonstranti optužuju Rajapaksu i njegovu moćnu političku porodicu da crpe novac iz vladine kase i da ubrzavaju kolaps zemlje lošim upravljanjem ekonomijom.

Porodica je negirala optužbe za korupciju, ali Rajapaksa je priznao da su neke od njegovih politika doprinijele krahu Šri Lanke.

TRT Balkan / agencije