Lineker je također rekao da nema velike navale migranata i da Velika Britanija prima mnogo manje izbjeglica nego druge velike evropske zemlje.     Foto: Reuters

Obraćajući se novinarima ispred svoje kuće u Londonu, Lineker je branio svoje komentare o kontroverznom zakonu o ilegalnoj migraciji.

Izjavio je, također, da ostaje pri svom mišljenju. Kao odgovor na videoporuku ministrice unutrašnjih poslova Suelle Braverman o zaustavljanju čamaca migranata, napisao je: “Bože moj, ovo je više nego strašno.“

Lineker je također rekao da nema velike navale migranata i da Velika Britanija prima mnogo manje izbjeglica nego druge velike evropske zemlje.

“Ovo je samo neizmjerno okrutna politika usmjerena prema najranjivijim ljudima i na jeziku koji nije drugačiji od onog koji je koristila Njemačka 30-ih godina, a onda sam ja poremećen?", napisao je na Twitteru.

62-godišnji Lineker suočio se s kritikama zbog svog posta na Twitteru i jezika koji je koristio jer je to također izazvalo spor oko BBC-jevih “pravila nepristrasnosti“.

Sekretarka za kulturu Lucy Frazer rekla je da je “važno za BBC da zadrži nepristrasnost ako želi da zadrži povjerenje javnosti koja plaća licencu“. BBC je saopštio da je imao “iskren razgovor“ s Linekerom o pravilu nepristrasnosti ove medijske kompanije.

Kontroverzni zakon o migraciji

Britanska vlada je u utorak predstavila nacrt zakona u pokušaju da riješi sve veći broj ilegalnih prelazaka malih brodova koji stižu u Ujedinjeno Kraljevstvo preko kanala La Manche.

Prema vladi, novi zakon bi osigurao da oni koji ilegalno dođu u Veliku Britaniju neće moći da traže azil, neće imati koristi od “zaštite od modernog ropstva“, neće moći da predaju “lažne“ zahtjeve za ljudska prava ili ostati u UK.

Prijedlog zakona je također izazvao žestoke kritike mnogih, uključujući dobrotvorne organizacije i opoziciju u zemlji.

U utorak je Agencija UN-a za izbjeglice (UNHCR) izrazila zabrinutost u vezi s tim, rekavši da bi, ako bude usvojen, zakon Ujedinjenog Kraljevstva o azilu “značio zabranu azila“.

Osim toga, tokom sednice za premijerska pitanja u parlamentu, lider glavne opozicione Laburističke stranke Keir Starmer rekao je da su tokom 13 godina konzervativne vladavine, prelazi malih brodova bili učestaliji nego ikada.

“Ovo je njihov peti premijer, šesti plan za imigraciju, sedmi ministar unutrašnjih poslova. I nakon toliko vremena, sve što nude su isti stari trikovi i prazna obećanja“, rekao je. Kao odgovor na Starmerove primjedbe, premijer Rishi Sunak branio je nacrt, rekavši da je zaustavljanje čamaca prioritet ljudi. “On je samo još jedan ljevičarski advokat koji nam stoji na putu“, dodao je Sunak, misleći na Starmera.

TRT Balkan