Britanski premijer Rishi Sunak je rekao da Britanci treba da odluče ko će doći u zemlju "a ne kriminalne bande ili strani sudovi". Foto: Reuters

Većina britanskih poslanika u utorak je podržala kontroverzni nacrt zakona koji bi omogućio Vladi da šalje tražitelje azila u Ruandu.

Nakon višesatne burne debate, većina poslanika podržala je novu inicijativu Vlade koja je uslijedila nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo potpisalo novi sporazum s Ruandom.

Britanski premijer Rishi Sunak je rekao da Britanci treba da odluče ko će doći u zemlju "a ne kriminalne bande ili strani sudovi".

"To je ono što ovaj zakon donosi. Sada ćemo raditi na tome da on postane zakon, tako da možemo pokrenuti letove za Ruandu i zaustaviti brodove", objavio je Sunak na društvenoj mreži X.

Kontroverzni nacrt zakona koji je prošle sedmice dostavljen parlamentu, odgovor je na zabrinutost Vrhovnog suda Ujedinjenog Kraljevstva, koji je presudio da je prvobitni plan Vlade da pošalje azilante u istočnoafričku državu nezakonit.

Plan za Ruandu bio je jedan od najkontroverznijih planova vladine migracione politike, jer je izazvao međunarodne kritike i masovne proteste širom Ujedinjenog Kraljevstva.

Borba protiv prelazaka malih brodova sa ilegalnim migrantima preko La Manchea jedan je od pet prioriteta Vlade, jer je više od 45.000 migranata stiglo u Veliku Britaniju na taj način prošle godine.

TRT Balkan / agencije