Španija: Razbijen lanac ilegalnog izvoza odbrambenog materijala u S.Arabiju

Španija: Razbijen lanac ilegalnog izvoza odbrambenog materijala u S.Arabiju

Kompanija je navodno prodala dijelove vojnih vozila vrijednosti veće od 2,8 miliona eura.
Istraga je otkrila i da je kompanija osim isporuke vojne opreme nudila tehničku pomoć za modernizaciju "brojnih" oklopnih vozila u saudijskim oružanim snagama.              Foto: AA

Špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je u četvrtak da je policija razbila lanac koji je bio uključen u ilegalni izvoz odbrambenog materijala u Saudijsku Arabiju.

Mreža je navodno izvezla tenkovske motore i druge dijelove borbenih vozila u vrijednosti većoj od 2,8 miliona eura.

"Tenkovima i drugim vojnim vozilima kasnije su upravljale saudijske snage u Jemenu“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova navode da lanac ne samo da je izbjegao špansku kontrolu izvoza i procese izdavanja dozvola, već je i prekršio rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija vezane za rat u Jemenu.

"Jedan muškarac je uhapšen, a nekoliko drugih je pod istragom“, navodi se u saopštenju.

Istraga je otkrila i da je kompanija osim isporuke vojne opreme nudila tehničku pomoć za modernizaciju "brojnih" oklopnih vozila u saudijskim oružanim snagama.

“Ova intervencija ne samo da je spriječila kompaniju pod istragom da nastavi ilegalno izvoziti vojni materijal bez ikakve kontrole... već je spriječila i slanje tih materijala u područja vojnih sukoba, kao što je onaj u Jemenu, ili u druge zemlje Bliskog istoka”, saopštilo je Ministarstvo.

TRT Balkan / agencije