U Španiji su padavine u aprilu bile na najnižem nivou od 1961. godine.     Foto: AA

Španski meteorološki institut (Aemet) objavio je da je u zemlji zabilježen najtopliji i najsušniji april od 1961. godine.

Navedeno je da je prosječna temperatura u zemlji u aprilu iznosila 14,9 stepeni, što je tri stepena iznad prosjeka koji su do sada zabilježeni.

U aprilu su zabilježene najviše dnevne temperature zraka 4,7 stepeni iznad normalnih, a iz Aemet-a je navedeno da su temperature zraka bile znatno više od normalnih, posebno u regijama Andaluzije i Ekstremadure na jugu zemlje, te na jugoistoku zemlje.

Saopćeno je da su rekordne temperature zabilježene 27. aprila na aerodromu u Kordobi i to 38,8 stepeni Celzijusa, 37,4 stepena na području Moron de la Frontera u Sevilji, i 36,9 stepeni na aerodromima u Sevilji i Granadi.

U Španiji su padavine u aprilu bile na najnižem nivou od 1961. godine.

U Španiji, koja je doživjela jedan od najsušnijih aprila u svojoj historiji, prošlog mjeseca je palo 14,2 litara padavina po kvadratnom metru, što je 22 posto ispod aprilskog prosjeka utvrđenog za period 1991-2020.

Iz Aemet-a je upozoreno da se "ove sedmice očekuje jaka kiša, posebno u primorskim područjima Španije", zbog klimatskih promjena.

TRT Balkan / agencije