Španci su poručili: "Ne možemo izdržati do kraja mjeseca".     Foto: AA

Hiljade ljudi koji su učestvovali u demonstracijama održanim u glavnom gradu Madridu, na poziv Sindikata državnih službenika i samozaposlenih Španije (CSIF), marširali su sa zahtjevom za "pravedno povećanje plata, pristojno penzionisanje i kvalitetnu javnu službu protiv socijalnog osiromašenja".

U pismu koje je pročitano na kraju marša od zgrade parlamenta do Trga Colon u centru grada, pozvali su lijevu vladu da pomogne radnicima u borbi protiv povećanja cijena, da osigura kvalitetne javne usluge obezbjeđivanjem potrebnih resursa i da se pokrene transparentna i objektivna diskusija o budućnosti penzija.

Napominjući da su troškovi života počeli da rastu pojavom COVID-19 i ratom između Rusije i Ukrajine, Španci su poručili: "Ne možemo izdržati do kraja mjeseca".

Eduardo, član sindikata koji je optužio premijera Pedra Sancheza da nije poduzeo potrebne ekonomske mjere, rekao je da je sve postalo jako skupo.

"Sve je dvostruko skuplje, od struje do namirnica. Ova situacija se ne može nastaviti ovako. Zaslužujemo poštenu platu", rekao je Eduardo.

Jedna od učesnica protesta Elenora je izjavila da mladi mogu preživjeti samo zahvaljujući pomoći svojih porodica.

Godišnja inflacija u Španiji porasla je u julu na 10,8 posto, iznad tržišnih očekivanja od 10,6 posto, što je najviši nivo od 1984. godine.

Sindikati iz drugih sektora u zemlji također su najavili da će u narednim sedmicama održati demonstracije.

TRT Balkan / agencije