Kim je posjetio vojnu bazu dva dana nakon početka vježbe "Štit slobode", koju izvode Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.       Foto: Reuters

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un naredio je intenziviranje vojnih vježbi tokom posjete vojnoj bazi za obuku tokom zajedničke vojne vježbe Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Prema sjevernokorejskoj centralnoj novinskoj agenciji (KCNA), Kim je posjetio vojnu bazu dva dana nakon početka vježbe "Štit slobode", koju izvode Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

Tokom Kimove posjete bazi na zapadu zemlje, on je pregledao objekte za obuku i obuku vojnih jedinica i naredio vojsci da pojača vježbe kako bi unaprijedila svoje borbene sposobnosti kako bi kontrolisala "prevladavajuće" neprijatelje i njihove "najmanje pokušaje za rat".

Osuđujući zajedničku vježbu Južne Koreje i SAD-a, Kim je upozorio da će Južna Koreja platiti "veliku cijenu".

Južna Koreja i SAD započele su 4. marta zajedničku vojnu vježbu pod nazivom "Štit slobode", s ciljem "jačanja zajedničkog odbrambenog stava".

Saopćeno je da vježba ima za cilj povećanje zajedničkog odbrambenog stava dvije zemlje, te da će fokus biti na odgovoru na operacije s više domena i nuklearne operacije uz korištenje kopnenih, pomorskih, zračnih i cyber alata.

Na vježbi su učestvovali napredni borbeni avioni F-35A iz obje zemlje u ujedinjenom frontu.

TRT Balkan / agencije