Vlada Južne Koreje je zatražila kupovinu do 38 SM-6 i druge opreme.       Foto: Reuters Archive

Sjedinjene Američke Države (SAD) odobrile su moguću prodaju standardnih raketa-6 (SM-6) i prateće opreme po procijenjenoj cijeni od 650 miliona dolara Južnoj Koreji.

Agencija za odbrambeno-sigurnosnu saradnju američkog ministarstva odbrane rekla je da je Vlada Južne Koreje zatražila kupovinu do 38 SM-6 i drugu opremu.

"Ova predložena prodaja će podržati ciljeve vanjske politike i nacionalne sigurnosne ciljeve SAD poboljšanjem sigurnosti glavnog saveznika koji je snaga političke stabilnosti i ekonomskog napretka u indo-pacifičkoj regiji", navodi se na web stranici agencije.

Najviše diplomate Južne Koreje, Japana i SAD rekli su da rast saradnje između Rusije i Sjeverne Koreje predstavlja ozbiljnu prijetnju miru i stabilnosti u regionu.

Južnokorejski ministar vanjskih poslova Park Jin, japanska ministrica vanjskih poslova Yoko Kamikawa i američki državni sekretar Antony Blinken sastali su se na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u San Francisku i dogovorili se da unaprijede saradnju u cilju rješavanja prijetnji Sjeverne Koreje, objavio je Yonhap News.

Napetosti se nastavljaju na Korejskom poluostrvu dok Seul učvršćuje svoje odnose sa Washingtonom i Tokijem, dok se Pjongjang sve više približava Rusiji.

SAD, Južna Koreja i Japan tvrde da Pjongjang obezbjeđuje vojnu opremu i municiju Moskvi za njen rat protiv Ukrajine.

TRT Balkan / agencije