Eurostar je saopštio da otkazuje neke vozove između Londona i Pariza zbog štrajka.      Foto: AFP

Francuski sindikati počeli su štrajk širom zemlje jer se još nisu dogovorili s vladom zbog napuštanja skladišta nafte koja su izazvala nestašicu goriva.

Štrajk u utorak prvenstveno će pogoditi javne sektore kao što su škole i prevoz.

Ovaj potez dolazi nakon što su radnici u nekoliko rafinerija i depoa kojima upravlja energetski gigant TotalEnergies glasali za produženje štrajka.

Njihova industrijska akcija ozbiljno je poremetila distribuciju goriva širom zemlje, ali posebno u sjevernoj i centralnoj Francuskoj i regiji Pariza.

Vozači su se trudili da napune rezervoare jer štrajk goriva, koji traje gotovo tri sedmice, onemogućava zalihe na nešto više od 30 odsto francuskih benzinskih stanica i ima negativan efekat na sve sektore privrede.

Vlada predsjednika Emmanuela Macrona iskoristila je ovlasti za rekviziciju kako bi natjerala neke štrajkače da se vrate da otvore skladišta goriva, potez koji je razbjesnio sindikate, ali je do sada potvrđen na sudovima.

„Nastavit ćemo da činimo sve što je moguće“, rekao je Macron nakon sastanka u ponedeljak s ministrima, dodajući da želi da se kriza „riješi što je prije moguće“.

Šef CGT-a, Philippe Martinez, predložio je u ponedjeljak da vlada "sjedne za sto" sa sindikatima kako bi razgovarali o povećanju minimalne plate u Francuskoj.
"Rekvizicija je neprihvatljiva i nikada nije pravo rješenje", dodao je Frederic Souillot, generalni sekretar sindikata FO koji također učestvuje u danu štrajka, najvećem izazovu sindikata za Macrona otkako je osvojio novi predsjednički mandat u maju.

Vozovi otkazani

Ljevičarski CGT i FO pozvali su u utorak na štrajk širom zemlje zbog većih plata i protiv vladinih rekvizicija naftnih postrojenja, prijeteći da će osakatiti posebno javni prevoz.

Sindikati u drugim industrijama i javnom sektoru također su najavili proteste protiv dvostrukog utjecaja skokovitog rasta cijena energije i ukupne inflacije na troškove života.

Željeznički operater SNCF doživjet će "ozbiljne smetnje" jer je polovina željezničkih usluga otkazana, rekao je ministar saobraćaja Clement Beaune.

Prigradske usluge u regionu Pariza, kao i autobuske usluge, također će biti pogođene, rekao je operater RATP, ali sistem metroa u unutrašnjosti Pariza uglavnom ne bi bio pogođen.

Najnoviji poziv na štrajk dolazi nakon što su desetine hiljada demonstranata marširali u nedjelju u Parizu kako bi izrazili svoje frustracije zbog rastućih troškova života.

Demonstracije je sazvala ljevičarska politička opozicija, a predvodio ih je šef stranke France Unbowed (LFI) Jean-Luc Melenchon.

Neki demonstranti nosili su žute fluorescentne prsluke, simbol antivladinih protesta 2018. koji su potresli vladu Macrona.

Organizatori tvrde da je 140.000 ljudi prisustvovalo maršu u nedjelju, ali policija je rekla da ih je bilo 30.000.

TRT Balkan