Prvo otkriveno gasno polje, Awtad, nalazi se jugozapadno od gasnog polja Ghawar, a drugo se nalazi 230 kilometara jugozapadno od grada Dhahrana.     Foto: Reuters

Saudijska naftna kompanija Aramco otkrila je dva nova polja prirodnog gasa u istočnom regionu zemlje, objavio je u srijedu ministar energetike Saudijske Arabije Abdulaziz bin Salman.

Najnovija nalazišta će dati značajan doprinos energetskim strategijama zemlje, a također će ojačati rezerve prirodnog gasa u ovoj zemlji, prenijela je državna novinska agencija SPA izjave princa Abdulaziza bin Salmana.

Prvo otkriveno gasno polje, Awtad, nalazi se jugozapadno od gasnog polja Ghawar, 142 kilometra jugozapadno od grada Hofufa.

Drugo gasno polje, Al-Dahna, nalazi se 230 kilometara jugozapadno od grada Dhahrana.

U međuvremenu, Saudijska Arabija je potpisala sporazum o kupovini pet ratnih brodova od Navantije, španske državne brodograditeljske kompanije.

Ceremoniji potpisivanja u glavnom gradu Rijadu prisustvovali su španski ministar industrije, trgovine i turizma Reyes Maroto​​​​​, pomoćnik ministra odbrane Saudijske Arabije za izvršna pitanja Khalid bin Hussein Al-Bayari i predsjednik Navantije Ricardo Dominguez.

TRT Balkan / agencije