Naveo je da je Saudijska Arabija od početka radila sa svim stranama i međunarodnom zajednicom na zaštiti civila u Pojasu Gaze.     Foto: AA

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman ponovio je zahtjeve za hitnim prekidom vojnih operacija u Pojasu Gaze i ukidanjem blokade.

Bin Salman se dotakao izraelskih napada u Gazi u uvodnom govoru na vanrednom zajedničkom samitu Organizacije islamske saradnje i Arapske lige, koji je počeo u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije.

"Ovaj samit se održava u bolnom i izvanrednom trenutku. Ne prihvatamo i apsolutno odbacujemo ovaj nasilni rat, u kojem su hiljade civila, uključujući djecu, žene i starce naše palestinske braće, postali žrtve, a koji također cilja na bogomolje, bolnice i infrastrukturu", rekao je Bin Salman.

Naveo je da je Saudijska Arabija od početka radila sa svim stranama i međunarodnom zajednicom na zaštiti civila u Pojasu Gaze.

"Ponavljamo naš zahtjev za hitnim prekidom vojnih operacija u Pojasu Gaze, ukidanjem blokade i otvaranjem humanitarnih koridora. Ističemo važnost oslobađanja talaca i zaštite nedužnih ljudi. Napori Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i međunarodne zajednice da zaustave humanitarnu krizu proisteklu iz izraelskih napada nisu uspjeli", istakao je Bin Salman.

Saudijski prijestolonasljednik istakao je da treba uložiti koordiniran i kolektivan napor kako bi se suočili sa nesretnom situacijom.

"Odbacujemo agresiju i politiku prisilnog raseljavanja protiv stanovnika Gaze. Smatramo da su okupacione vlasti odgovorne za zločine počinjene nad palestinskim narodom. Uvjereni smo da je jedini način da se osigura sigurnost, mir i stabilnost u regionu okončanje okupacije, opsade i naselja, dobijanje legitimnih prava palestinskog naroda i uspostavljanje njihove nezavisne države s Al-Qudsom kao glavnim gradom", dodao je Bin Salman.

TRT Balkan / agencije