Huti kontroliraju značajan dio Jemena, a Vladine snage u borbi protiv Huta podržavaju i koalicione snage predvođene S. Arabijom.             Foto: AA

Vlasti Saudijske Arabije pozvale su proiranski pokret Huti iz Jemena na sastanak u Rijadu da nastave pregovore o prekidu vatre i političkom rješenju krize u Jemenu.

"Saudijska Arabija je pozvala delegaciju iz Sane da posjeti Rijad kako bi nastavili razgovore o prekidu vatre i političkom rješenju", saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije.

U saopćenju se navodi da Saudijska Arabija i Oman žele da nastave svoje napore za postizanje trajnog i sveobuhvatnog primirja u Jemenu i održivog političkog rješenja prihvatljivog za sve jemenske strane.

Mohammed Ali al-Houthi, član Vrhovnog političkog vijeća pokreta Huti, naveo je u svojoj izjavi na društvenoj mreži X da je delegacija iz Sane, pod njihovom kontrolom, napustila Jemen i krenula u Rijad na pregovore.

To će biti prva posjeta delegacije pokreta Huti Saudijskoj Arabiji od početka rata u Jemenu.

Jemen je već deceniju poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je eskalirala 2014. godine ratom između proiranskog pokreta Huti i snaga lojalnih jemenskoj Vladi.

Huti kontroliraju značajan dio Jemena, a Vladine snage u borbi protiv Huta podržavaju i koalicione snage predvođene Saudijskom Arabijom.

Jemen je među najsiromašnijim zemljama svijeta i trenutno je poprište jedne od najtežih humanitarnih kriza na planeti.

TRT Balkan / agencije