Saudijska Arabija odbacuje optužbe da iza odluke o smanjenju proizvodnje stoje politički motivi.    Foto: AA

Saudijska Arabija odbacila je u srijedu optužbe da se iza odluke grupe proizvođača nafte OPEC+ da smanje proizvodnju za dva miliona barela dnevno kriju politički motivi.

"Saudijska Arabija ne politizuje naftu. Mi ne vidimo naftu kao oružje. Vidimo naftu kao našu robu. Naš cilj je da unesemo stabilnost na tržište nafte", izjavio je za CNN saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir.

Dodao je da je odluka bila čisto ekonomska "kako bi se održala stabilnost na naftnim tržištima".

"Saudijska Arabija stoji na strani pokušaja da osigura stabilnost tržišta nafte", rekao je al-Jubeir, dodajući da se po ovom pitanju ne svrstava na stranu Rusije.

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je u utorak Saudijsku Arabiju da će snositi posljedice nakon što je Rijad pristao na smanjenje proizvodnje nafte koju je dogovorio naftni kartel OPEC+ zbog čega su porasle cijene.

"Biće nekih posljedica za ono što su uradili s Rusijom", rekao je Biden u intervjuu za CNN.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici, poznati kao OPEC+, dogovorili su se 5. oktobra da od novembra smanje proizvodnju za dva miliona barela dnevno u odnosu na nivoe proizvodnje iz avgusta.

OPEC+ je smanjio dnevnu proizvodnju sirove nafte za otprilike 10 miliona barela u aprilu 2020. zbog naglog pada potražnje nakon početka pandemije COVID-19. Kada su od aprila 2021. globalne ekonomije i potražnja za naftom počele da se oporavljaju, počelo je i postepeno ublažavanje ovih rezova.

TRT Balkan / agencije