Planirano područje se nalazi jugozapadno od arktičkog ostrva Svalbard.    Foto: Reuters Archive

Norveška vlada lijevog centra i dvije velike opozicione stranke dogovorile su se u utorak da započnu proces istraživanja minerala na morskom dnu Arktika, uprkos upozorenjima ekoloških grupa da bi to ugrozilo biodiverzitet ranjivih ekosistema u toj oblasti.

Norveška je u junu saopštila da želi otvoriti dijelove norveškog epikontinentalnog pojasa za komercijalno duboko morsko rudarstvo u skladu sa strategijom zemlje za traženje novih ekonomskih prilika i smanjenje oslanjanja na naftu i plin.

"Ovo je katastrofa za more. Norveška sada dozvoljava nepovratne intervencije u područjima gdje je priroda potpuno nepoznata", rekao je Frode Pleym, šef lokalnog ogranka organizacije Greenpeace.

Martin Sveinssonn Melvær iz norveške ekološke grupe Bellona rekao je da je to “potpuno u suprotnosti sa naučnim preporukama” i vjeruje da je “opasno iskakanje iz kolosijeka u borbi protiv klimatskih promjena."

Vlada, koju čine Laburisti i Partija centra, sklopila je dogovor s konzervativcima iz Hoeyrea i Partije progresa, objavila je norveška novinska agencija NTB.

Rečeno je da su se dogovorili o postupnom otvaranju procesa u kojem će norveški parlament ili Stortinget, odobriti prve razvojne projekte, na isti način kao što je to učinio za određene projekte ekstrakcije u naftnom sektoru.

Skandinavska zemlja, koja je jedna od najbogatijih zemalja svijeta zbog svojih ogromnih rezervi nafte i plina, kaže da na morskom dnu norveškog kontinentalnog pojasa postoje značajni mineralni resursi.

Prema procjenama norveške direkcije za naftu, postoje sulfidne i manganove kore koje sadrže metale i minerale koji su ključni za izradu baterija, vjetroagregata, računara i mobilnih telefona.

"Ako se pokaže da je profitabilno i ako se eksploatacija može obaviti na održiv način, aktivnosti na morskom dnu mogu ojačati ekonomiju, uključujući zapošljavanje u Norveškoj, istovremeno osiguravajući snabdijevanje ključnim metalima za prelazak svijeta na održivu energiju", saopštilo je Ministarstvo nafte i energetike u juna.

Planirano područje se nalazi jugozapadno od arktičkog ostrva Svalbard.

TRT Balkan / agencije