Ujgur spava tokom pješčane oluje dok se vozi na konjskim zapregama i dostavlja sijeno oko pustinje Paklamakan, nekih 100 km istočno do Yechenga, u regiji Xinjiang.      Foto: Reuters

Prisilni rad Ujgura u Kini se nastavlja, uključujući i kineske kompanije koje prodaju odjeću poznatim brendovima u Evropi, kaže se u istraživanju koje je naručila grupa zakonodavaca EU.

"Značajna količina odjeće umrljane ujgurskim prisilnim radom kreće se prema EU bez ograničenja", navodi se u istraživanju koje je u srijedu objavila grupa socijalista i demokrata orijentiranih lijevo u Evropskom parlamentu.

Proveli su ga britanski Univerzitet Sheffield Hallam i dvije grupe za prava Ujgura, Ujgurski centar za demokratiju i ljudska prava i grupa Uyghur Rights Monitor.

Izvještaj je objavljen kada su šefovi EU Ursula von der Leyen i Charles Michel bili na putu u Peking na samit EU i Kine s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom.

Njihov sastanak je uglavnom bio fokusiran na trgovinska pitanja, iako je zvaničnik EU rekao da će biti pokrenuto i pitanje ljudskih prava u Kini.

U izvještaju, koji se oslanja na javne izvore i mapiranje lanaca snabdijevanja, navodi se da je 39 brendova odjeće poznatih u Evropi izloženo "visokom riziku nabavke odjeće koju proizvode Ujguri primorani da učestvuju u transferima radne snage koje nameće država".

Kompanije kao što su Zara, Next i Prada koristile su najmanje četiri kineska proizvođača koji su se oslanjali na prisilni ujgurski rad, navodi se.

Broj rizičnih evropskih kompanija "ukazuje da politika EU ne štiti svoje potrošače od kupovine proizvoda napravljenih ujgurskim prisilnim radom", navodi se u istraživanju.

Kina je prije više od jedne decenije uvela stroge mjere u svojoj sjeverozapadnoj regiji Xinjiang, gdje žive Ujguri i druge muslimanske manjine.

Mjere koje uključuju prisilni rad i "logore za prevaspitavanje" predstavljene su kao "antiteroristička" kampanja nakon niza krvavih napada koje su kineske vlasti pripisale određenim Ujgurima.

Izvještaj je inicirao europarlamentarac socijalista Raphael Glucksmann, kojeg je Kina sankcionirala 2021. zbog podizanja svijesti o represiji nad Ujgurima u Evropskom parlamentu dvije godine ranije.

Von der Leyen je u utorak rekla da će pritisnuti Xija da Kina ukine svoje sankcije EP zastupnicima.

TRT Balkan