Većina, 67 posto gledalaca, vjeruje da je Donald Trump pobijedio na predsjedničkoj debati.     Foto: AA

Nakon američke predsjedničke debate održane u četvrtak navečer, 67 posto gledalaca vjerovalo je da je bivši američki predsjednik Donald Trump pobijedio, dok je 33 posto smatralo da je predsjednik Joe Biden bio bolji, pokazala je anketa CNN-a.

Fox News je izvijestio da ovo označava značajan pomak u odnosu na CNN-ovu anketu iz 2020, u kojoj je 53 posto gledalaca smatralo da je Biden pobijedio u finalnoj debati te godine protiv Trumpa.

Independent je objavio da je debata, održana u američkom gradu Atlanti, pokazala da se Biden muči sa odgovorima, da luta i da izgleda da ima malo energije.

"Ova debata je bila potpuna katastrofa za Bidena", objavio je bivši komentator CNN-a Chris Cilizza na društvenoj mreži X i dodao:

"Izgledao je staro. Njegovi odgovori su se gubili. Bilo ga je teško razumjeti. Zastao bi usred rečenice i krenuo na nešto drugo. Nikad nisam mislio da će biti ovako loše. Zapanjujuće“.

Bidenova kampanja pripisala je njegov nastup prehladi i odbacila negativni narativ.

"Bio je to spor početak, ali snažan završetak", rekla je potpredsjednica Kamala Harris za CNN.

Prva dama Jill Biden pohvalila je svog supruga, navodeći: "Joe, uradio si tako dobar posao! Odgovorio si na svako pitanje. Znao si sve činjenice".

Politička komentatorka Alyssa Farah Griffin prenijela je rezultate ankete na X, navodeći da je zapanjujući broj ljudi koji su gledali debatu.

CNN je objavio da je anketa, sprovedena putem tekstualnih poruka sa 565 registrovanih birača koji su pratili debatu, otkrila da 57 odsto gledalaca nema stvarno povjerenje u Bidenovu sposobnost da vodi SAD, dok je 44 odsto izrazilo slične sumnje u Trumpa.

Independent je naveo da su se nakon debate pojavili izvještaji o "dubokoj panici" među demokratama, te da su neki pozvali da se Biden zamijeni kao stranački kandidat.

Guverner Californije Gavin Newsom čvrsto je podržao Bidena.

„Nikada neću okrenuti leđa predsjedniku Bidenu... Ne znam ni jednog demokratu u mojoj stranci koji bi to učinio...“, naveo je on.

Fox News je dodao da se čini da se većina korisnika na društvenim mrežama slaže s rezultatima ankete CNN-a, uključujući liberalne stručnjake, što ukazuje na široku percepciju Trumpovog snažnog debatnog učinka u debati.

TRT Balkan / agencije