Zelenski: Ukrajina i SAD donijeli  odluku da zajednički proizvode oružje

Zelenski: Ukrajina i SAD donijeli  odluku da zajednički proizvode oružje

Dvije zemlje potpisale su memorandume o saradnji u sektoru odbrane i industrije, navodi se u izvještajima.
Ukrajina i SAD potpisale su memorandume o saradnji u okviru odbrambeno-industrijskog sektora, navodi se u izvještajima.        Foto: Reuters

Ukrajina i Sjedinjene Američke Države (SAD) donijeli su historijsku odluku o zajedničkoj proizvodnji oružja, posebno sistema protivvazdušne odbrane, izjavio je u nedjelju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Postoji historijska odluka Sjedinjenih Američkih Država da zajednički proizvodimo oružje i odbrambene sisteme. Konkretno, protivvazdušnu odbranu", rekao je Zelenski u večernjem obraćanju naciji, prenijela je ukrajinska državna novinska agencija Ukrinform.

Naveo je da nešto što je donedavno bila apsolutna fantazija postat će stvarnost.

"Pretvorit ćemo to u stvarnost. Svi koji rade za državu. A, ovo je novi kvalitet ukrajinske odbrambene industrije – mnogo moćniji", naglasio je Zelenski.

Napomenuo je i da će ovaj aranžman dati značajan ekonomski podsticaj, jer podrazumijeva stvaranje "firmi, novih radnih mjesta za oba naroda - za Ukrajince i Amerikance".

Zelenski je također izrazio zahvalnost američkom predsjedniku Joeu Bidenu i njegovoj administraciji "i svima u Americi koji cijene slobodu i podržavaju Ukrajinu".

"Imamo jasnu perspektivu nove otpornosti Ukrajine koja će spriječiti ponavljanje ruske agresije", dodao je Zelenski.

Ukrajina i SAD potpisale su memorandume o saradnji u okviru odbrambeno-industrijskog sektora, navodi se u izvještajima.

TRT Balkan / agencije