Nova jedinica ima za cilj da osigura da se provodi zakon o sigurnosti oružja, usvojen prošle godine, kao i sve odluke Bidenove administracije o sprečavanju oružanog nasilja.     Foto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden, saopćio je da je službeno osnovana prva federalna jedinica kako bi se spriječilo oružano nasilje u njegovoj zemlji i kako bi se pronašla rješenja za sprečavanje oružanih napada i za podršku žrtvama napada.

Govoreći na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, Biden je rekao da je potpredsjednica SAD-a Kamala Harris imenovana za šeficu Ureda za prevenciju oružanog nasilja, koji je osnovan radi sprečavanja nasilja i napada oružjem i podrške žrtvama napada.

Napominjući da je u njegovoj zemlji od početka godine bilo više od 500 masovnih pucnjava i da je više od 30.000 ljudi umrlo zbog oružanog nasilja, Biden je ove napade opisao kao uragan koji je razorio društvo.

Nova jedinica ima za cilj da osigura da se provodi zakon o sigurnosti oružja, usvojen prošle godine, kao i sve odluke Bidenove administracije o sprečavanju oružanog nasilja.

Jedinica je također planirana za koordinaciju državne podrške žrtvama oružanog nasilja i njihovim porodicama.

TRT Balkan / agencije