Prema podacima Ministarstva vanjskih poslova, Bangladeš trenutno zbrinjava više od 1,3 miliona Rohingya u Cox's Bazaru i otoku Bhasan Char, bez repatrijacije uprkos prethodnim pokušajima da se pokrene proces povratka.       Foto: Reuters Archive

Izbjeglice Rohingya u kampovima na jugu Bangladeša obilježile su danas sedmi “Dan genocida nad Rohingyama“, a obilježavanje se održava dok na granicu pristižu nove izbjeglice, bježeći od eskalacije nasilja nad tom etničkom grupom u Mjanmaru.

Prije sedam godina, većina zajednice Rohingya bila je prisiljena napustiti državu Rakhine u Mjanmaru, što je čin koji su Ujedinjene nacije i druge međunarodne organizacije okarakterisale kao genocid.

Prema podacima Ministarstva vanjskih poslova, Bangladeš trenutno zbrinjava više od 1,3 miliona Rohingya u Cox's Bazaru i otoku Bhasan Char, bez repatrijacije uprkos prethodnim pokušajima da se pokrene proces povratka.

Uprkos jakoj kiši, oko 10.000 izbjeglica Rohingya okupilo se jutros na polju kampa u Ukhiji, okrugu Cox's Bazar, da obilježe sedmi “Dan genocida nad Rohingyama“ uz slogane “Želimo se vratiti u našu domovinu“ i “Osigurajte prava za Rohingye“.

Mohammad Alam, vođa zajednice Rohingya u Bangladešu, obratio se okupljenima prije sabah-namaza.

Pozvao je na adekvatna prava i sigurnu repatrijaciju, naglašavajući potrebu za dostojanstvenim životom uz pristup obrazovanju i mogućnostima za zapošljavanje.

Među prisutnima je bio i Mohammad Nur (25), koji je stigao u kamp u Bangladešu krajem avgusta. 2017. Izgubio je dva brata prilikom prelaska granice.

“Kada sam stigao ovdje, imao sam 18 godina i nadao sam se boljoj budućnosti. Ali sada sam bez posla i nade. Želimo posao. Želimo ovdje živjeti dostojanstveno jer vjerujemo da je sigurna repatrijacija nemoguća u trenutnim uvjetima u Mjanmaru“, rekao je Nur za Anadolu.

Nastavak nasilja u Mijanmaru primorava i preostale Rohingye da napuštaju svoje domove i idu ka Bangladešu.

“Svjesni smo novih dolazaka. Još ne znamo tačan broj koji je ušao“, rekao je za Anadolu komesar Bangladeša za izbjeglice, pomoć i repatrijaciju Mizanur Rahman.

Rahman je kazao da će nova privremena vlada nastaviti pružati humanitarnu pomoć izbjeglicama Rohingya.

“Ostajemo spremni za njihovu sigurnu i dobrovoljnu repatrijaciju“ rekao je Rahman.

TRT Balkan / agencije