Njemačka ima drugu najveću muslimansku populaciju u zapadnoj Evropi nakon Francuske.     Foto: AA

Zločini protiv muslimana iz mržnje i napadi na džamije značajno su porasli u Njemačkoj od eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba, navodi se u izvještaju najveće muslimanske organizacije u zemlji.

Eyup Kalyon, generalni sekretar tursko-muslimanske grupe DITIB, rekao je da su propaganda političara krajnje desnice i pristrasno medijsko izvještavanje o nedavnim događajima podstakli antimuslimanska osjećanja u zemlji.

"Prema izvještaju našeg ureda za borbu protiv diskriminacije, od početka ove godine zabilježen je 81 napad na džamije. Skoro polovina ih je zabilježena nakon 7. oktobra", rekao je za Anadolu, dodajući da sve više džamija prima rasističke prijetnje.

Skrnavljenje Kur'ana

Kalyon je rekao da su u sjeverozapadnoj Njemačkoj nepoznati počinioci slali rasističke poruke, palili stranice islamske svete knjige Kur'ana, bacali svinjsko meso i fekalije prema džamijama i crtali nacističke simbole na zidovima nekoliko džamija.

On je pozvao vladu i vlasti da preduzmu efikasne mjere kako bi osigurali svoju sigurnost.

"Očekujemo od države da osigura sigurnost naših džamija, kao što se od njih očekuje i za druge bogomolje, crkve i sinagoge. Da bismo slobodno praktikovali svoju vjeru, mora se osigurati sigurnost naših džamija", naglasio je.

Kalyon je također rekao da primaju izvještaje o rastućim rasističkim incidentima i verbalnim napadima na muslimanke s hidžabom na ulicama.

S populacijom od preko 84 miliona ljudi, Njemačka ima drugu najveću muslimansku populaciju u zapadnoj Evropi nakon Francuske.

Od skoro 5,3 miliona muslimana u zemlji, 3 miliona je turskog porijekla.

TRT Balkan