Rishija Sunaka optužuju za saučesništvo u islamofobiji.     Foto: Reuters

Britanski premijer Rishi Sunak optužen je da je "saučesnik" u šokantnom talasu islamofobičnog rasizma nakon napada bivšeg zamjenika predsjednika Konzervativne stranke Leeja Andersona na gradonačelnika Londona.

Lider laburista Keir Starmer optužio je Sunaka da skriva "ekstremiste u svojoj stranci", a drugi visoki konzervativci su optuženi za "toksičnu” retoriku, u članku koji je napisao za The Observer.

Starmerova optužba uslijedila je nakon suspenzije Andersona, koji je tvrdio da je gradonačelnik Londona Sadiq Khan pod kontrolom "islamista" i nakon članka bivše ministrice unutrašnjih poslova Suelle Braverman koja je rekla da "islamisti, ekstremisti i antisemiti vladaju” u Velikoj Britaniji.

Islamofobični napadi uslijedili su nakon odluke predsjednika Donjeg doma, Lindsaya Hoylea, prošle sedmice, u kojoj je prekinuo tradiciju dozvoljavajući amandman Laburističke stranke na prijedlog Škotske nacionalne stranke (SNP) kojim se poziva na momentalni prekid vatre u Gazi. ​

Hoyle se kasnije izvinio i rekao da "žali" zbog odluke koju je donio samo u ime zaštite nekih zastupnika koji su bili pod velikim pritiskom njegovih birača da zatraže prekid vatre.

Ali prijedlog SNP-a prošao je u Donjem domu s tim amandmanom kojim se zahtijeva "trenutni humanitarni prekid vatre", izgubivši donekle željeni efekat.

Islamofobična politika je prošle sedmice otišla dalje u britanskoj politici pošto je bivša premijerka Liz Truss ostala nijema na američkom događaju na kojem je uporna islamofobična i ksenofobična figura Tommy Robinson — bivši vođa grupe rasističke Engleske odbrambene lige (EDL) i osnivač PEGIDA UK — hvaljen kao heroj.

“Sunakova slabost”

Starmer je napisao da je Andersonova suspenzija bila odmah nakon "ovog užasnog rasističkog i islamofobičnog ispada". „Ali šta piše o premijerovoj presudi da je Leeja Andersona postavio za zamjenika predsjednika svoje stranke?“ pitao je.

“Bilo da se radi o Liz Truss koja šuti na ekstremnu retoriku Tommyja Robinsona ili Suelle Braverman, slabost Rishi Sunaka znači da torijevski zastupnici mogu djelovati nekažnjeno. Ovo nije samo sramotno za Konzervativnu stranku, to ohrabruje najgore snage u našoj politici.”

Starmer je rekao da se Sunak "treba uhvatiti ukoštac s ekstremistima u svojoj stranci, torijevcima", i dodao da bi torijevci mogli postati očajniji kako se približavaju opći izbori, ali Sunak ima "odgovornost da zaustavi ovo klizanje u još toksičniju retoriku.”

“Islamofobičan, antimuslimanski i rasistički”

Khan je reagirao na šutnju Sunaka protiv najnovije islamofobije unutar njegove Konzervativne stranke.

U subotu je Andersonove komentare opisao kao "islamofobične, antimuslimanske i rasističke", dodajući da "dolijevaju ulje na vatru antimuslimanske mržnje".

"Bojim se da zaglušujuća šutnja Rishija Sunaka i Kabineta odobrava ovaj rasizam i potvrđuje mnogim ljudima širom zemlje da postoji hijerarhija kada je u pitanju rasizam u ovoj zemlji", dodao je Khan.

“Nije mi jasno zašto Rishi Sunak, zašto članovi njegovog kabineta ovo ne prozivaju i ne osuđuju”, rekao je.

“Kao da su saučesnici u ovoj vrsti rasizma. Poruka koju šalje je da je pošteno da su muslimani meta kada je u pitanju rasizam.”

Rastuća islamofobija

Islamofobični incidenti su se više nego utrostručili u četiri mjeseca od 7. oktobra, prema Tell Mama, organizaciji koja prati antimuslimanska osjećanja i zlostavljanja u Velikoj Britaniji.

Tell Mama je prošle sedmice rekla da je bilo 2.010 slučajeva između 7. oktobra i 7. februara, što je ogroman porast u odnosu na 600 slučajeva prijavljenih u istom četveromjesečnom periodu prethodne godine.

Nagli porast uzrokovan je raznim primjedbama krajnje desnice u posljednja četiri mjeseca, posebno nakon napada od Braverman na propalestinske demonstrante koji su tražili prekid vatre u Gazi.

Braverman, prije nego što je smijenjena na mjestu ministra unutrašnjih poslova, bila je na udaru kritika zbog svog stava protiv demonstranata koji izlaze na britanske ulice od početka izraelskog bombardiranja Gaze.

Opisala ih je kao antisemitske „maršere mržnje“.

Napala je i metropolitansku policiju zbog tolerancije prema demonstrantima. „Destori mržnje moraju shvatiti da je pristojnim Britancima dosta ovih prikaza nasilničkog zastrašivanja i ekstremizma“, napisala je na X-u.

Optužena je za podsticanje krajnje desničarske retorike o propalestinskim marševima i kritikovanje policije jer nije zabranila proteste.

TRT Balkan / agencije