Desetine vojnika KFOR-a povređeno je tokom tenzija na severu Kosova u periodu maj-jun 2023.     Foto: AA

Turski vojnici koji služe u okviru NATO mirovnih snaga na Kosovu (KFOR) nastavljaju svoje aktivnosti na osiguravanju kosovske bezbednosti.

Novinari su u okviru medijske turneje koju je organizovalo Ministarstvo nacionalne odbrane Turkiye posmatrali patrolnu aktivnost turskih komandosa na nultoj tački kosovsko-srbijanske granice i kapacitete da intervenišu u eventualnim tenzijama koje bi se mogle dogoditi.

Turski komandosi, koji su na Kosovo stigli krajem februara, kao rezervna jedinica na zahtev NATO-a posle tenzija na severu Kosova prošle godine, završili su pripreme u kasarni "Sultan Murat" u Prizrenu, gde su bili stacionirani, a zatim su otišli na​ nultu tačku kosovsko-srbijanske granice i vršili patrolne aktivnosti.

Turski komandosi na straži su 24 sata sedam dana u nedelji u ovom pretežno planinskom pograničnom regionu i rade na poboljšanju bezbednosne situacije u regionu.

"Na 100 metara smo sa kosovske strane granične linije između Srbije i Kosova. Razlog zašto smo ovde dobili zadatak je samopouzdanje naših turskih oružanih snaga, njihove superiorne sposobnosti u pogledu naoružanja, opreme i ljudstva, kao i poverenje svih elemenata koji žive na Kosovu i u Srbiji u tursku vojsku“, izjavio je komandant bataljona komandosa.

Ulutas: Naši vojnici daju profesionalni doprinos koji će ovde napraviti promene

Novinari su se u glavnom štabu u Prištini sastali i sa komandantom KFOR-a general-majorom Ozkanom Ulutasom i dobili informacije o aktivnostima multinacionalne misije.

General-major Ulutas je rekao da su događaji na Kosovu prošle godine negativno uticali na bezbednosnu situaciju u regionu. On je napomenuo da je NATO poslao 1.000 dodatnog osoblja na Kosovo nakon tenzija.

"Naš bataljon komandosa iz Turkiye služi u operativnoj zoni kao rezervna jedinica. U slučaju našeg turskog bataljona, naši vojnici daju doprinos koji će ovde napraviti promene na profesionalan, visoko obučen način, a njihove instalacije i oprema nam takođe daju poverenje u tom smislu”, rekao je Ulutas.

S druge strane, turski vojnici koji služe u KFOR-ovom kampu Bondstil, na istoku Kosova, nastavljaju sa obukom kako bi bili spremni za sve scenarije koji se mogu desiti u zemlji. Vojnici redovno izvode vežbe sa ostalim bezbednosnim elementima u zemlji.

U izjavi dopisniku AA posle vežbe, turski vojnik je rekao: "Na našoj dužnosti smo da obezbedimo mir i stabilnost na Balkanu i na Kosovu. Kao Oružane snage Turkiye, uvek smo spremni za dužnost u zemlji i inostranstvu”.

KFOR pojačao svoje patrolne aktivnosti

Desetine vojnika KFOR-a povređeno je tokom tenzija na severu Kosova u periodu maj-jun 2023. Vrhunac tenzija dogodio se 24. septembra 2023. godine u selu Banjska, opština Zvečan, kada je u ranim jutarnjim satima naoružana grupa Srba napala Kosovsku policiju, a sukobi su nastavljeni tokom celog dana. Tada je ubijen jedan kosovski policajac, dok su tri napadača stradala u razmeni vatre.

KFOR je na Kosovu prisutan od 12. juna 1999. prema Rezoluciji 1244, Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da obezbedi mir i bezbednost. KFOR trenutno ima više od 4.500 međunarodnog vojnog osoblja iz 28 zemalja, uključujući 23 zemlje članice NATO-a i pet partnerskih zemalja NATO-a.

Turski vojnici služe u okviru KFOR-a na Kosovu od 1999. godine. Turkiye je prvi put preuzela jednogodišnju komandu KFOR-om, 10. oktobra 2023. godine.

TRT Balkan / agencije