Par se takođe sastao sa drugim zajednicama koje su uložile značajne napore da prikupe sredstva u sklopu apela.    Foto: Reuters

Princ Vilijam i Kejt Midlton sastali su se s predstavnicima muslimanskog centra Hayes koji su prikupljanjem potrepština i drugim donacijama nakon molitvi prikupili više od 25.000 funti (30.000 dolara), uključujući više od 17.000 funti prikupljenih prvog dana.

Tokom njihove posete, Kejt je stavila maramu na glavu dok se zahvaljivala onima koji su pomogli preživelima u razornim zemljotresima u obe zemlje.

Oni su se takođe sastali s predstavnicima dobrotvornih organizacija članica Komiteta za vanredne situacije (DEC), uključujući humanitarne radnike koji su se nedavno vratili iz krizne zone u Turkiye.

Par se takođe sastao sa drugim zajednicama koje su uložile značajne napore da prikupe sredstva u sklopu apela.

Ogromna akcija prikupljanja sredstava u Velikoj Britaniji koju je pokrenuo DEC prikupila je 100 miliona funti.

Apel je pokrenut 9. februara i uključivao je donaciju od 5 miliona funti od britanske vlade putem programa UK Aid Match.

DEC je okupio 15 velikih dobrotvornih organizacija u Velikoj Britaniji, uključujući britanski Crveni krst, Oksfam i Ekšneid, kako bi prikupili sredstva za medicinsku pomoć, sklonište za hitne slučajeve, hranu i čistu vodu.

Dana 6. februara, zemljotresi magnitude 7,7 i 7,6 pogodili su južnu Turkiye.

Masovni zemljotresi, sa središtem u pokrajini Kahramanmaraš, potresli su i 10 drugih pokrajina - Hataj, Gaziantep, Adijaman, Malatja, Adana, Dijarbakir, Kilis, Osmanije, Sanliurfa i Elazig.

Više od 46.100 ljudi je poginulo u zemljotresima, pogođeno je blizu 13,5 miliona ljudi, dok su hiljade zgrada uništene.

TRT Balkan / agencije