Navodi se da su predsjednik Nigera Mohamed Bazoum i njegova porodica sigurni i dobrog zdravlja.     Foto: AA

Predsjedništvo Nigera potvrdilo je da je u srijedu grupa vojnika izvela pokušaj puča blokiravši pristup rezidenciji predsjednika Mohameda Bazouma.

"Pokušaj su izveli određeni elementi predsjedničke garde koji nisu dobili podršku Nacionalnih oružanih snaga i Nacionalne garde", navodi se u saopštenju predsjedništva te zapadnoafričke zemlje.

"Rano u srijedu ujutro, elementi predsjedničke garde (GP) su se uključili u antirepublikanski pokret i uzalud su pokušali dobiti podršku Nacionalnih oružanih snaga i Nacionalne garde", dodaje se.

Navodi se da su predsjednik Nigera Mohamed Bazoum i njegova porodica sigurni i dobrog zdravlja.

Iz Predsjedništva Nigera navode da su "vojska i Nacionalna garda spremne da napadnu elemente predsjedničke garde" ukoliko ovi ne promijene odnos.

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) osudila je "pokušaj preuzimanja vlasti silom".

Niger, zapadnoafrička država bez izlaza na more, ima burnu historiju sa državnim udarima. Država se suočila s raznim državnim udarima i pokušajima puča od sticanja nezavisnosti od Francuske 1960. godine.

Nedavni čin elitne predsjedničke garde pojačao je zabrinutost među građanima koji su na društvenim mrežama izrazili strah od mogućih pokušaja državnog udara.

Zemlja se 1964. suočila sa prvim pokušajem državnog udara, nakon čega je uslijedio uspješan vojni udar 1974. koji je predvodio potpukovnik Seyni Kountche. Kountcheov vojni režim ostao je na vlasti sve do njegove smrti 1987.

Pukovnik Ibrahim Bare Mainassara je 1996. orkestrirao još jedan državni udar, koji je rezultirao smrću demokratski izabranog predsjednika Mahamanea Ousmanea.

Povratak na civilnu vlast dogodio se 1999. godine, što je dovelo do izbora predsjednika Mamadoua Tandje.

Međutim, 2010. Tandjin pokušaj produženja predsjedničkog mandata rezultirao je vojnom intervencijom i smjenom s vlasti.

Niger je 2011. uspješno i na demokratski način izabrao novog predsjednika Mahamadoua Issoufoua.

Uprkos političkim tenzijama 2020. godine, Niger je uspio izbjeći još jedan državni udar.

TRT Balkan / agencije