Cijene nafte su skočile nakon podataka o inflaciji u SAD-u koji su bili bolji od očekivanog.     Foto: AA

Cijene nafte na svjetskom tržištu porasle su u petak nakon što je usporavanje inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ublažilo zabrinutosti od budućeg povećanja stope Federalnih rezervi (FED).

Osim toga, kineska politika prema pandemiji COVID-19 i dalje čini neizvjesnim izglede u vezi s potražnjom u drugom najvećem svjetskom potrošaču nafte.

Međunarodna referentna cijena nafte tipa brent iznosila je jutros 95,72 dolara po barelu nakon rasta cijene za 2,18 posto.

Američka referentna vrijednost West Texas Intermediate (WTI) trgovala se po cijeni 88,38 dolara po barelu nakon rasta cijene za 2,21 posto.

Cijene nafte su skočile nakon podataka o inflaciji u SAD-u koji su bili bolji od očekivanog, što je potaknulo nadu u poboljšanje u zemlji koja je najveći svjetski potrošač nafte.

Indeks potrošačkih cijena (CPI), koji mjeri promjene cijena roba i usluga, u oktobru je dostigao 7,7 posto, smanjivši se u odnosu na godišnji rast od 8,2 posto u septembru.

Usporavanje inflacije uvjerilo je investitore da bi FED mogao prestati s povećanjem kamatnih stopa u narednim mjesecima.

TRT Balkan / agencije