Predsjednik SCA Osama Rabie rekao je da je 2.128 brodova prešlo plovni put u istom periodu.      Foto: AA

Uprava za Suecki kanal (SCA) saopštila je da je od 19. novembra 55 brodova preusmjereno preko Rta dobre nade u jeku napada na brodove u Crvenom moru.

Predsjednik SCA Osama Rabie rekao je da je 2.128 brodova prešlo plovni put u istom periodu.

"Pomno pratimo utjecaj trenutnih tenzija u Crvenom moru i proučavamo njihov utjecaj na plovidbu kanalom", kazao je Rabie.

Tri velike kompanije za transport tereta, uključujući MSC, najveću svjetsku liniju za transport kontejnera, saopštile su da će izbjegavati Suecki kanal u jeku napada jemenske grupe Huti na brodove koji plove za Izrael.

Pobunjenici Huti u Jemenu, koje podržava Iran, značajno su pojačali svoje učešće u trenutnom sukobu na Bliskom istoku, gađajući plovila u južnom Crvenom moru i upozoravajući da će napasti sve brodove koji idu za Izrael.

Izraelska brodarska kompanija ZIM saopštila je prošlog mjeseca da njeni brodovi neće koristiti Suecki kanal u Egiptu, navodeći kao razlog sigurnosnu situaciju u Omanskom i Crvenom moru.

Crveno more je najčešće korištena ruta na svijetu za isporuku nafte i goriva.

Suecki kanal, koji se smatra jednim od najvažnijih plovnih puteva širom svijeta, najkraći je brodski put između Evrope i Azije i jedan je od glavnih izvora strane valute za egipatsku državu.

TRT Balkan / agencije