U ponedjeljak su dvije zemlje dogovorile da vrate ambasadore na njihova mjesta.        Foto: AA

Pakistan je u petak vratio ambasadora u Iran da nastavi dužnosti u Teheranu nakon diplomatskog sukoba izazvanog razmjenom raketnih napada prošle sedmice.

Portparol pakistanskog Ministarstva vanjskih poslova Mumtaz Zahra Baloch rekla je za Anadolu da je ambasador "na putu" za Teheran.

U ponedjeljak su dvije zemlje dogovorile da vrate ambasadore na njihova mjesta.

"Nakon telefonskog razgovora između ministara vanjskih poslova Pakistana i Islamske Republike Iran, obostrano je dogovoreno da se ambasadori obje zemlje mogu vratiti na svoja mjesta do 26. januara 2024. godine", navodi se u saopštenju koje je u ponedjeljak objavilo pakistansko Ministarstvo vanjskih poslova.

Najavljeno je i da će iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir Abdollahian 29. januara posjetiti Pakistan na poziv kolege Jalila Abbasa Jilanija.

Pakistanske vlasti saopštile su prošle sedmice da je vojska te zemlje izvela precizne napade na teroristička skrovišta u susjednoj iranskoj provinciji Sistan-Baluchistan. Dva dana ranije, iranske snage su izvele napad na pakistansku provinciju Baluchistan, tvrdeći da su meta napada bili položaji grupe Jaish al-Adl.

TRT Balkan / agencije