Baloch je naglasila da Pakistan vjeruje u dijalog i saradnju.      Foto: AA

Pakistan je u četvrtak rekao da Islamabad "nema interesa za eskalaciju bilo kakve situacije" sa Teheranom nakon što je vojska te zemlje izvela napade na "teroristička skrovišta" unutar Irana.

"Pakistan Irance smatra našim prijateljima i braćom i nemamo interesa za eskalaciju bilo kakve situacije", rekla je Mumtaz Zahra Baloch, glasnogovornica pakistanskog Ministarstva vanjskih poslova u Islamabadu.

Baloch je naglasila da Pakistan vjeruje u dijalog i saradnju.

"Vjerujemo da su dijalog i saradnja od suštinskog značaja za suočavanje sa zajedničkim izazovima, uključujući prijetnju terorizma i želimo da nastavimo sarađivati sa svim susjedima, uključujući Iran", pojasnila je Baloch.

Na pitanje o bilo kakvom neposrednom posredovanju između dvije zemlje iz Kine, Baloch je kazala: "Pakistan i Iran imaju nekoliko kanala komunikacije. I u ovom trenutku ne znam da bi bilo koja treća strana istupila u ovom kontekstu".

Ranije je Pakistan rekao da je poduzeo niz "visoko koordinisanih i posebno ciljanih preciznih vojnih udara" protiv "terorističkih skrovišta" u iranskoj provinciji Sistan-Balochistan, ubivši brojne teroriste.

Taj potez uslijedio je nakon što je Iran u utorak pokrenuo napade u Pakistanu ciljajući na ono što je opisao kao baze za militantnu grupu Jaish al-Adl u pograničnom gradu Panjgur u Balochistanu, što je izazvalo oštru osudu Islamabada.

Pakistan je također opozvao svog ambasadora i obustavio posjete Teheranu na visokom nivou.

TRT Balkan / agencije