Biblioteku Khalidi osnovao je palestinski sudija Raghib Al Khalidiin 1900-ih.      Foto: AFP

Ona predstavlja svjedočanstvo duboko ukorijenjene kulture i historije palestinskog naroda, pobijajući izraelske tvrdnje i dokazujući prisutnost Palestinaca na zemlji stoljećima.

Međutim, dio biblioteke zaplijenili su izraelski doseljenici za izgradnju jevrejske vjerske škole, žalio se bibliotekar Khader Salameh. Uprava biblioteke vodila je dugu pravnu bitku protiv nagodbe, ali nije uspjela spriječiti pljenidbu.

Salameh je rekao da je ishod mogao biti mnogo gori - cijelu imovinu mogli su uzeti doseljenici - da nije bilo podrške koju su dobili od izraelskih intelektualaca i njihovih svjedočenja na sudu u njihovu korist.

Biblioteku Khalidi osnovao je palestinski sudija Raghib Al Khalidiin 1900-ih. Sadrži raznolik niz knjiga u rasponu od opsežnog asortimana arapskih i islamskih rukopisa koji datiraju iz 10. stoljeća do osmanskih dekreta, a uključuje i impresivnu zbirku naslova francuskog pisca Victora Hugoa.

Palestinske obitelji i institucije u okupiranom Istočnom Jerusalemu često su deložirane kako bi se napravio prostor za ilegalna izraelska naselja otkako je Izrael zauzeo i okupirao to područje - koje UN i međunarodna zajednica smatraju nezakonitim - uključujući stari grad, tokom Šestodnevnog rata 1967.

TRT Balkan