Danas u Jerusalimu živi blizu 15.000 kršćana, od kojih su većina Palestinci koji smatraju da žive pod okupacijom.     Foto: AP

Video koji navodno prikazuje ultraortodoksne Jevreje kako pljuju pored povorke stranih kršćanskih vjernika koji nose drveni krst u Starom gradu okupiranog Istočnog Jerusalema izazvao je intenzivan bijes i nalet osuda.

Incident pljuvanja, zbog kojeg se manjinska kršćanska zajednica u gradu žalila kao na posljednji u alarmantnom naletu vjerski motiviranih napada, izazvao je bijes izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i drugih visokih zvaničnika.

Izraelska policija saopćila je u srijedu da je uhapsila pet osoba u vezi s incidentom i formirala poseban istražni tim koji će se baviti rastućim pritužbama na neprijateljske geste protiv kršćana.

Nisu saopćeni detalji o identitetu uhapšenih.

Otkako je najkonzervativnija izraelska vlada u historiji došla na vlast krajem prošle godine, među vjerskim vođama je porasla zabrinutost zbog sve većeg uznemiravanja muslimanskih i kršćanskih zajednica u regiji.

Nakon što ga je okupirao 1967. godine, Izrael je anektirao Istočni Jerusalim, uključujući Stari grad, u potezu koji međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Stari grad ostaje u centru izraelsko-palestinskog sukoba, kao i tenzija između tri glavne svjetske monoteističke vjere.

Mnogi kažu da je vlada, sa svojim moćnim ultranacionalističkim zvaničnicima, ministrom finansija Bezalelom Smotrichem i ministrom nacionalne sigurnosti Itamarom Ben Gvirom, ohrabrila jevrejske ekstremiste i stvorila osjećaj nekažnjivosti.

“Ono što se dogodilo s desničarskim vjerskim nacionalizmom je da je jevrejski identitet rastao oko antikršćanstva”, rekla je Yisca Harani, stručnjakinja za kršćanstvo i osnivačica izraelske telefonske linije za antikršćanske napade. "Čak i ako vlada to ne potiče, oni nagovještavaju da neće biti sankcija."

Čini se da te brige oko rastuće netolerancije krše izrečenu posvećenost Izraela slobodi bogosluženja i svetom povjerenju u sveta mjesta, sadržanu u deklaraciji koja je obilježila njegovo osnivanje prije 75 godina.

Danas u Jerusalimu živi blizu 15.000 kršćana, od kojih su većina Palestinci koji smatraju da žive pod okupacijom.

Netanyahuov ured je u utorak insistirao na tome da je Izrael “potpuno posvećen zaštiti svetog prava obožavanja i hodočašća na sveta mjesta svih vjera”.

"Najoštrije osuđujem svaki pokušaj zastrašivanja vjernika i posvećen sam hitnom i odlučnom djelovanju protiv toga", rekao je.

Scena pljuvanja, koju je u ponedjeljak snimio reporter izraelskog lista Haaretz, lijevo orijentisanog, prikazuje grupu stranih hodočasnika koji počinju svoju procesiju kroz krečnjački labirint Starog grada, dom trećeg najsvetijeg mjesta u islamu i velikog kršćanskog i jevrejskog web stranice.

Prizor pljuvanja, koji je u ponedjeljak snimio novinar izraelskih ljevičarskih novina Haaretz, prikazuje grupu stranih hodočasnika koji započinju svoju procesiju kroz krečnjački labirint Starog grada, gdje se nalazi treće najsvetije mjesto u islamu i najvažnije kršćansko i židovsko mjesto.

Podižući ogroman drveni krst, muškarci i žene su se vratili putem Starog grada kojim je, kako vjeruju, išao Isus Krist prije svog raspeća.

Usput su se ultraortodoksni Jevreji u tamnim odijelima i crnim šeširima širokih oboda provlačili pored hodočasnika kroz uske uličice, s njihovim ritualnim palminim listovima za sedmični jevrejski praznik Sukot u rukama. Dok su prolazili, najmanje sedam ultraortodoksnih Jevreja pljunulo je na zemlju pored kršćanske grupe.

Dodatno podgrijavajući bijes, Elisha Yered, vođa ultranacionalističkih doseljenika i bivši savjetnik zastupnika u Netanyahuovoj vladajućoj koaliciji, branio je pljuvače, tvrdeći da je pljuvanje po kršćanskom svećenstvu i crkvama bio “drevni jevrejski običaj”.

"Možda smo pod utjecajem zapadne kulture pomalo zaboravili šta je kršćanstvo", napisao je na platformi X, ranije poznatom kao Twitter. "Mislim da milioni Jevreja koji su patili u izgnanstvu od krstaških ratova... nikada neće zaboraviti."

Yered, osumnjičen za umiješanost u ubistvo 19-godišnjeg Palestinca, i dalje je u kućnom pritvoru.

Dok su se video i Yeredov komentar munjevito širili društvenim mrežama, hor osuda je rastao. Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen rekao je da pljuvanje po kršćanima "ne predstavlja jevrejske vrijednosti".

Državni ministar vjerskih poslova, Michael Malkieli, član ultraortodoksne stranke Shas, rekao je da takvo pljuvanje "nije put Tore". Jedan od glavnih izraelskih rabina je insistirao da pljuvanje nema nikakve veze s jevrejskim zakonom.

Aktivisti koji su svakodnevno dokumentirali napade na kršćane u gradu bili su zatečeni iznenadnim valom pažnje vlade.

"Napadi na kršćane su ove godine 100% povećani, i to ne samo pljuvanje, već bacanje kamenja i vandalski znakovi", rekla je Harani.

"Oprostite", dodala je obraćajući se izraelskim vlastima. "Ali gdje ste vi bili?"

TRT Balkan