Islamske organizacije su odlučno reagovale na nacrt zakona i otvaranje telefonskog broja za prijave te su podnijele krivičnu prijavu protiv ministra Wiersme.     Foto: Getty Images

Nizozemski ministar obrazovanja Dennis Wiersma predstavio je prošlog mjeseca nacrt zakona o inspekciji obrazovnih institucija koje nisu povezane s Ministarstvom i koje ih ne finansira, uključujući kurseve Kur'ana i nastavu iz vjeronauke u džamijama, kako takve ustanove ne bi širile, kako je kazao, "antidemokratske ideje".

Pored nacrta zakona, otvoren je i telefonski broj kako bi se učenici, roditelji ili nastavnici mogli žaliti na ustanovu.

Islamske organizacije su odlučno reagovale na nacrt zakona i otvaranje telefonskog broja za prijave te su podnijele krivičnu prijavu protiv ministra Wiersme.

Nourdin el Ouali, čelnik Platforme islamskih organizacija Rijnmonda (SPIOR), rekao je za Anadolu Agency (AA) da je prijedlog zakona koji je predstavio ministar Wiersma naišao na duboku zabrinutost islamskih organizacija u zemlji.

El Ouali je istakao da je ideja o inspekciji obrazovnih institucija koje nisu povezane sa Ministarstvom dugogodišnji san nekih partija, prvenstveno Narodne stranke za slobodu i demokratiju (VVD), koju predvodi premijer Mark Rutte, i koja je jedan od koalicionih partnera Vlade, te da je i to uvršteno čak i u vladin protokol.

Uporedio je otvaranje telefonskog broja za prijavljivanje sa sličnim metodama koje su korištene u bivšem Sovjetskom Savezu.

“Predloženi prijedlog zakona je protiv slobode vjeroispovijesti i izražavanja, te odvajanja vjere od državnih poslova. Također, pojmovi kao što su ‘nedemokratski‘ i ‘neustavni‘ u prijedlogu zakona nemaju konkretnu definiciju, a ministar kaže da to ne može da komentariše. Kako iz ovog prijedloga zakona može proizaći pravi zakon ako ni sam ministar ne može precizirati šta misli pod ovim pojmovima?", kazao je El Ouali.

Dodao je također da nikada nije moguće dokazati da je učenik svoje ideje prihvatio u obrazovnim institucijama navedenih u prijedlogu zakona.

“Uprkos primjedbama državnog advokata, zvaničnika, inspekcije za prosvjetu i nekih ministrovih kolega na nacrt zakona, ministar je objavio da će se izrada nacrta zakona nastaviti, te stoga nismo imali drugog izbora nego da pokrenemo sudski postupak. Podnijeli smo krivičnu prijavu protiv ministra Wiersme, zajedno sa stotinama džamija i islamskih organizacija, zbog namjernog neustavnog djelovanja”, rekao je El Ouali.

Kenan Aslan, šef Odjeljenja za vanjske poslove Islamske zajednice Milli Gorus za regiju južne Nizozemske, istakao je da oni rade potpuno transparentno i da se ne pribojavaju nikakvih inspekcija.

“Neugodno je da se neko miješa u naše ustavno pravo da slobodno živimo i učimo o našoj religiji. Iako nacrt zakona važi za sve vjerske organizacije, on i dalje cilja upravo na islam u javnosti i izaziva negativno okruženje u vezi s Kur'anom i vjeronaukom koja se organizira u džamijama“, kazao je Aslan.

Dodao je da ne prihvataju bilo kakvu separatističku praksu u zemlji.

“Ministarstvo ne može vršiti nadzor nad našim ustanovama u zemlji u kojoj postoji odvojenost vjere od države. Mi svakako vršimo inspekciju u našim institucijama. Sarađujemo sa drugim organizacijama kako bismo spriječili usvajanje pomenutog nacrta zakona”, rekao je.

Muhsin Koktas, čelnik Kontakt tijela za muslimane i vladu (CMO), izjavio je da su u kontaktu sa Ministarstvom obrazovanja u vezi sa spornim prijedlogom zakona.

“Nadzor koji ministar želi da sprovodi nije moguć prema postojećem Ustavu, jer prema sekularnom državnom uređenju država ne može da se miješa u vjerske institucije. Iz tog razloga smo predložili Ministarstvu da ovo pitanje prepusti vjerskim institucijama i mi ćemo predložiti rješenja u tom pogledu. Vladini pravnici i službenici koji rade u Ministarstvu također kao i mi smatraju da obrazovanje i nadzor treba prepustiti vjerskim institucijama”, smatra Koktas.

Stephan van Baarle, zastupnik stranke Denk, izjavio je da se u ovoj partiji protive planovima ministra Wiersme.

“Ministar ide predaleko sa 'brojem za prijavljivanje'. Sa inspekcijskim nadzorom dovodi u sumnju hiljade volontera koji dobro rade na kursevima jezika, Kur'ana ili časovima kulture. Vlast ponovo ograničava slobode ljudi i čini ljude sumnjičavim. Ovo svakako mora prestati“, kazao je van Baarle te dodao:

“Prošlog mjeseca smo podnijeli zahtjev za zaustavljanje ovih planova, ali nažalost nije postignuta većina”, rekao je ovaj nizozemski zastupnik.

TRT Balkan / agencije