Scholz je također istakao važnost diplomatskih napora i rekao da samo dvodržavno rješenje može donijeti mir i sigurnost za Izraelce i Palestince.            Foto: AA

Njemački i niziozemski lideri pozvali su u ponedjeljak Izrael da se pridržava međunarodnog prava i poboljša humanitarne uslove u Gazi.

Njemački kancelar Olaf Scholz okrivio je Hamas za sukob u Gazi i rekao da Izrael ima pravo da se brani, ali i podvukao da su patnje palestinskih civila ogromne.

"Jasno je da Izrael djeluje i to mora učiniti u okviru međunarodnog humanitarnog prava", rekao je Scholz na zajedničkoj konferenciji za novinare s holandskim premijerom Markom Rutteom u Berlinu.

Dodao je da ih "rastužuju patnje palestinskog civilnog stanovništva u Gazi."

"Humanitarne zalihe moraju biti poboljšane”, naglasio je Scholz.

Scholz je također istakao važnost diplomatskih napora i rekao da samo dvodržavno rješenje može donijeti mir i sigurnost za Izraelce i Palestince.

Holandski premijer Rutte rekao je da su ozbiljno zabrinuti zbog humanitarne situacije u Gazi, te velikog broja poginulih i povrijeđenih civila.

"Holandija podržava pravo Izraela na samoodbranu, ali, naravno, postupajući proporcionalno i poštujući međunarodno humanitarno pravo“, rekao je Rutte.

Apelovao je na Izrael da bude uzdržan u svojim vojnim operacijama i pozvao na više "humanitarnih pauza" kako bi se olakšala isporuka hitno potrebne pomoći.

“Veoma je važno da se voda, hrana, gorivo i medicinska pomoć mogu dostaviti građanima Gaze”, rekao je Rutte.

Izrael je nastavio svoju vojnu ofanzivu na Pojas Gaze 1. decembra nakon završetka jednonedjeljne humanitarne pauze sa palestinskom grupom Hamas.

Skoro 18.000 Palestinaca je ubijeno, a više od 49.000 povrijeđeno u nemilosrdnim zračnim i kopnenim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, nakon prekograničnog napada Hamasa.

Prema zvaničnim podacima, broj ubijenih u Izraelu je oko 1.200.

TRT Balkan / agencije