Opozicija podnijela prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi Francuske

Opozicija podnijela prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi Francuske

Za rušenje Vlade nepovjerenje bi trebalo da izglasa 287 zastupnika u Narodnoj skupštini Francuske.
Vladin potez izazvao je bijes među opozicionim zastupncima u parlamentu, koji su u petak podnijeli prijedlog za izglasavanje nepovjerenja.       Foto: Reuters

Političke stranke koje se protive planu penzione reforme podnijele su parlamentu prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi Francuske nakon što je premijerka Elisabeth Borne iskoristila posebna ustavna ovlaštenja da provede kontroverznu penzionu reformu bez saglasnosti parlamenta.

Vladin potez izazvao je bijes među opozicionim zastupncima u parlamentu, koji su u petak podnijeli prijedlog za izglasavanje nepovjerenja.

"Članovi nezavisne grupe Liot i članovi pet drugih opozicionih stranaka, ukupno 91 zastupnik, podnijeli su prvi međustranački prijedlog", piše "Figaro".

I zastupnica Laure Lavalette je najavila da je njena stranka Nacionalni skup (RN) podnijela još jedan prijedlog, prenio je parlamentarni kanal LCP.

Za rušenje Vlade nepovjerenje bi trebalo da izglasa 287 zastupnika u Narodnoj skupštini.

Nakon što je u četvrtak Senat usvojio prijedlog zakona o penzijskoj reformi, konačna verzija nacrta zakona trebalo je da bude stavljena na usvajanje u parlamentu.

Međutim, nakon konsultacija s predsjednikom Emmanuelom Macronom, ministrima i drugim političkim zvaničnicima, premijerka se u četvrtak pozvala na član 49.3, koji omogućava da se zaobiđe parlament.

Ona je krenula u parlament da bi održala govor i pozvala se na član 49.3, što je naljutilo opozicionare koji su ranije rekli da će podnijeti prijedlog za zabranu u slučaju da se takav korak preduzme.

Zastupnici koji se protive reformi napustili su sjednicu zbog čega je prekinuta.

Macronova odluka da iskoristi posebna ustavna ovlaštenja bila je vođena strahom da će parlament blokirati reforme jer Vlada nema apsolutnu većinu.

Reforme uključuju podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine. Plan je izazvao bijes građana otkako je objavljen prošle godine, a masovni protesti i štrajkovi održavaju se od januara širom zemlje.

TRT Balkan / agencije