Zastave zemalja članica NATO-a vijore se u sjedištu Alijanse u Briselu.     Foto: Reuters

1. januar 2023.

Hrvatska ulazi u eurozonu i Schengen, usvaja euro

Godina je započela tako što je Hrvatska postala 20. članica eurozone i 27. članica Schengenske zone. 28-godišnja valuta ove zemlje, kuna, istovremeno je zamijenjena eurom, a granice sa susjednim zemljama Europske unije su nestale, što je označilo dublju integraciju Zagreba u Evropu.

Međutim, za Bugarsku i Rumuniju prijem u Schengensku zonu ostao je nedostižan. Šest godina nakon pristupanja EU, objema nacijama je odbijen ulazak u Schengenske zone uprkos ispunjavanju tehničkih kriterija za članstvo od 2011.

21. februar 2023.

Rusija suspendirala Sporazum o nuklearnom razoružanju sa SAD-om, iz 2010.

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da Rusija suspendira Sporazum o nuklearnom razoružanju iz 2010. – Novi START ugovor – koji je potpisala sa Sjedinjenim Državama. Ugovor, koji je trebao isteći 2026. godine, ograničio je broj nuklearnih bojevih glava koje dvije najveće svjetske nuklearne sile mogu rasporediti.

17. mart 2023.

MKS izdaje nalog za hapšenje Putina

Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, optužujući ga da snosi odgovornost za ilegalnu deportaciju djece - ratni zločin - tokom ruskog rata protiv Ukrajine.

U svom prvom nalogu, MKS je pozvao na hapšenje Putina zbog sumnje da je nezakonito deportovao djecu i prebacivao ljude s ukrajinske teritorije u Rusku Federaciju.

Foto: AFP AFP

30. mart - 04. april 2023.

Finska ulazi u NATO

Finska je zvanično postala članica NATO-a 4. aprila 2023. godine, nakon što je Tukiye ratificirala protokol o pristupanju Finske NATO-u 30. marta.

Mnogi smatraju da je pristupanje Helsinkija označilo historijsku promjenu sigurnosne politike za zemlju, koju je pokrenuo upad Rusije u Ukrajinu.

Rusija je članstvo te nordijske nacije u NATO-u označila kao "napad na našu sigurnost" i rekla da će poduzeti protumjere.

Zastave Finske i NATO-a vijore se u dvorištu Ministarstva vanjskih poslova u Helsinkiju, Finska.    Foto: Reuters

24. maja 2023.

Kanada, Saudijska Arabija diplomatski preporod

Kanada i Saudijska Arabija složile su se da u potpunosti obnove diplomatske odnose i imenuju nove ambasadore, rješavajući sukob između obje nacije nakon spora iz 2018. koji je pokrenuo tvit iz kanadske ambasade u Rijadu.

Normalizacija dolazi nakon razgovora između premijera Justina Trudeaua i saudijskog princa Mohameda bin Salmana na samitu APEC Foruma. Taj potez, koji dolazi nakon ubistva novinara Jamala Khashoggija u saudijskoj ambasadi u Istanbulu, u skladu je s naporima princa MBS-a da potvrdi regionalni utjecaj Saudijske Arabije usred globalnih sukoba.

25. juli 2023.

Mali odbacuje francuski kao službeni jezik

Mali je prošao ustavnu transformaciju i degradirao francuski, koji je bio službeni jezik te zapadnoafričke zemlje od 1960. godine kao kolonijalno nasljeđe.

Na referendumu 18. juna za donošenje novog ustava, 96,91% glasova glasalo je za snižavanje francuskog jezika, označivši ga kao „radni jezik“ zemlje, dok je status 13 nacionalnih jezika, koji se govore u Maliju podigao na status zvaničnih jezika nacije.

Važnost ustavnih amandmana dodatno je naglašena preimenovanjem prethodnog ustava zemlje - poznatog kao "ustav iz kolonijalne ere".

Foto: Reuters

24. augusta 2023.

BRICS pozdravlja nove članice

Argentina, Iran, Saudijska Arabija, UAE, Egipat i Etiopija službeno su se pridružili BRICS-u, proširivši otisak bloka u Africi i na Bliskom istoku. Nigerija, najveća afrička ekonomija, tek treba da se pridruži toj organizaciji.

Lideri zemalja članica BRICS na zajedničkoj fotografiji.    Foto: AA

19. septembar 2023.

Diplomatske tenzije Indije i Kanade rastu

Napetosti između New Delhija i Ottawe naglo su eskalirale nakon atentata na separatističkog vođu Sikha, Hardeepa Singha Nijjara, u Britanskoj Kolumbiji prošlog jula.

Kanada je poduzela odlučujući korak protjerivanjem visokog indijskog diplomata za kojeg se vjeruje da je povezan s ubojstvom vođe Sikha. Ovaj potez uslijedio je nakon što je kanadski premijer Justin Trudeau javno izjavio da je Indija umiješana u atentat, što je izazvalo oštru reakciju indijske vlade.

Kao odgovor, Indija je protjerala glavnog kanadskog diplomata, zamrznula usluge izdavanja viza za Kanađane i izdala upozorenje za putovanja navodeći "rastuće aktivnosti protiv Indije i politički opravdane zločine iz mržnje" u Kanadi.

Usred eskalacije napetosti, New Delhi je naložio Ottawi da povuče blizu 40 diplomata, zaprijetivši ukidanjem diplomatskog imuniteta za one koji su ostali nakon 10. oktobra. Ovaj diplomatski spor dodatno je zaoštrio odnose između dviju nacija, jer su Trudeauove optužbe pojačavale neslogu, a Indija se suprotstavila optužbama Kanade koja skriva "ekstremiste". Složena situacija odvijala se u kontekstu značajne zajednice Sikha u Kanadi, koja predstavlja dva posto stanovništva zemlje.

24. septembra 2023.

Francuska povlači trupe iz Nigera

Francuske trupe počele su svoje povlačenje iz Nigera, 24. septembra 2023. godine, nekoliko sedmica nakon što je predsjednik Emmanuel Macron proglasio prekid vojne saradnje s tom zapadnoafričkom zemljom, navodeći odbijanje da budu "taoci" vladajuće hunte.

Povlačenje 1.500 vojnika značajno je uticalo na uticaj Francuske u regionu Sahela. Macron je ranije najavio da će se trupe povući "do kraja godine", što će uticati na borbu protiv pobunjenika u Sahelu.

Zahtjev hunte za odlaskom francuskih snaga doveo je do antifrancuskih demonstracija. Povlačenje je uticalo na zonu "tri granice", poznatu kao utočište za terorističku grupu Daesh, a francusko prisustvo u Nigeru je ponovo procijenjeno u koordinaciji s ograničenjima hunte.

TRT Balkan