Borrellov odgovor na poslaničko pitanje objavljen je u četvrtak, nekoliko dana nakon sukoba tokom vikenda na sjeveru Kosova u kojima je poginuo jedan policajac.            Foto: Reuters

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je da je EU spremna da razmotri "mjere" protiv Srbije ukoliko zemlja ne ispuni zahtjeve Unije.

"Brisel pomno prati da li Srbija ispunjava zahtjeve EU u vezi sa smirivanjem tenzija na sjeveru Kosova, a ako procijeni da ih Beograd ne poštuje, spreman je da razmotri uvođenje mjera protiv vlasti u Srbiji", rekao je Borrell.

Borrellov odgovor na poslaničko pitanje objavljen je u četvrtak, nekoliko dana nakon sukoba tokom vikenda na sjeveru Kosova u kojima je poginuo jedan policajac.

"Neophodno je da se strane vrate dijalogu koji vodi EU. Obje strane imaju mnogo obaveza koje trebaju ispuniti, uključujući i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom", rekao je Borrell.

Oko tri sata iza ponoći 24. septembra, u Banjskoj, u opštini Zvečan, u napadima na jedinice kosovske policije poginuo je Afrim Bunjaku, dok je ranjen policajac Alban Rashiti. U policijskoj akciji ubijena su i tri napadača.

TRT Balkan / agencije